duminică, 20 august 2023

Gânduri care se apără de tânțari

MOTTO: „E o risipă de energie să fii supărat pe un om care se comportă urât, e ca şi cum te-ai enerva pe o mașină care refuză să pornească.” (Bertrand Russell)


E duminică. E cald. Sunt acasă și sunt destul de calmă. Și, nu, eu nu mă apăr de țânțari, doar gândurile mele, și ele în sensul cel mai figurat, desigur. Simt o stare de amețeală mai accentuată decât de obicei, dar am ales să o ignor. Mă refer acum la înțelesul medical al termenului subliniat de mine, adică vertij, nu la sinonimele pentru celălalt sens al lui, foarte numeroase și pitorești (deși, sincer, vreo trei dintre ele mi s-ar cam potrivi): zăpăceală, aiureală, amorțeală, uluială, năuceală, prosteală, apatie, îndobitoceală, tâmpeală, cretineală, stupiditate. Am fost tentată întâi să pun titlul „Gânduri printre micșunele”, pentru că-mi plac florile astea, plus că m-a amuzat și expresia populară întâlnită în definiție. Pe urmă, m-am hotărât că e mai potrivit titlul acesta, din cauza unui al doilea prilej de amuzament al meu pe ziua de azi, acela la aflarea „veștii” că e Ziua Mondială a Țânțarilor. Ha, ha, ha! Și voi termina cu un alt soi de amuzament, de data asta având o nuanță de indignare, provocat de un titlu găsit (absolut din întâmplare) pe un site numit wildventure.ro, și anume: „The Story Garden”, Corbi: trăiește experiența unui glamping în județul Argeș”. Dacă aș folosi emoticoane (ceea ce evit cât pot, ar fi: față zâmbăreață, față mirată, față indignată). Bun, l-am mai întrebat o dată pe Google ce-i cu glampingul ăsta și el mi-a răspuns, repetând, precum preșcolarii, întrebarea mea:

Mai exact, ce înseamnă glamping? Glamping vine de la „glamorous camping” și se produce atunci când natura neîmblânzită întâlnește tot confortul de care ai nevoie. E o formulă unică și foarte specială de a experimenta destinații uimitoare și izolate, de pe terasa iurtei, cortului sau bungalow-ului tău premium.”

Nota mea: Ha, ha, ha, din nou. Fițe și snobism. Asta ar fi cam la fel ca-n bancul ăla cu tipul care se îneacă: „Ce zice?” „Zice că HELP”.

Cuvântul aleatoriu:
MICȘUNEÁ, micșunele, s.f. Plantă erbacee din familia cruciferelor, cu flori parfumate, galbene-aurii, cultivată ca plantă ornamentală (Cheiranthus cheiri). ◊ Expresie: Când va face plopul mere și răchita micșunele = niciodată. ♦ (Pop.) Micsandră. [Var.: micșunícă s. f.] – Cf. tc. menekșe.

Sau...
MICSÁNDRĂ, micsandre, s.f. Numele a două plante erbacee din familia cruciferelor, cu tulpina simplă sau ramificată, cu frunzele acoperite cu peri cenușii, cu flori albe, roșii, albastre sau violete, plăcut mirositoare; micșunea, vioară-roșie (Matthiola incana și annua). ◊ Compus: micsandră-sălbatică (sau micsandră-de-munte) = plantă erbacee cu flori mari, galbene, plăcut mirositoare (Erysimum officinalis). – Et. nec. 

Sursa: DEX '09 (2009)

Cuvântul zilei:

ANOFÉL, anofeli, adj. (În sintagma) Țânțar anofel = gen de țânțari caracterizați prin poziția lor oblică în timpul repausului și ale căror femele înțeapă oamenii și animalele; unele specii propagă malaria (Anopheles maculipennis). – Din fr. anophèle. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Ziua mondială a țânțarilor.

Nota mea (după ce m-am amuzat destul): Iată și un alt sens al cuvântului:

ȚÂNȚAR, țânțari, s.m. (La pl.) Nume dat populației aromâne din Macedonia de populația slavă localnică; (și la sg.) persoană care face parte din această populație. Etimologie necunoscută.

GLUME:

Profesoara de istorie întreabă:
- Bulă, ce s-a întâmplat în anul 1558?

- S-a născut Mihai Viteazul.

- Foarte bine. Dar în 1561?

- A împlinit trei ani?

@

Polițistul de la Circulație:
- Camionul dumneavoastră este supraîncărcat. Sunt nevoit să vă iau permisul de conducere. 

Șoferul:

- Cum așa?! Păi, permisul cântărește sub 50 de grame!

@

- Cu ce te ocupi?

- Sunt fotomodel pentru o sală de fitness.

- Dar tu ești gras!

- Eu sunt model pentru „ÎNAINTE”, pentru „DUPĂ” e altcineva...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...