sâmbătă, 19 august 2023

„Cota” gândurilor mele - staționară

expr. a sări calul

MOTTO: „Dacă într-adevăr vrei să te dezvolţi, învaţă să fii cât mai curios, la fel ca un copil. Copiii ştiu cum să se minuneze şi să admire lucrurile cele mai evidente sau care par de rutină pentru un adult. De aceea, ei sunt rareori plictisiţi. Când eşti curios, nimic nu este dificil!” (Oscar Asorey Martinez)

 

Mda, citatul pus azi ca motto cred că l-am mai „folosit” cândva, expresia cu ilustrare foarte haioasă din dexonline la fel (nu sunt chiar sigură, dar nici nu mă obosesc să verific), iar titlul nu are nicio legătură cu nimic. Adică, nu, e legat de amintirea celor cinci minute când, pe vremuri, se dădeau la radio cotele apelor Dunării (în română, engleză și franceză). Pe vremuri, foarte demuuuult, când eram copilă. Întâi, am vrut să scriu „gheață la mal”, dar pe căldurile astea... Nu știu dacă acum se continuă „chestia” asta cu cotele, căci nu prea mai ascult radioul. În regulă, am alte lucruri de făcut, așa că iată rutina de zi cu zi: cuvinte din dexonline.ro, glume și, dacă e cazul, câte un post scriptum...

◊ Expresie - a sări calul (sau, intranzitiv, peste cal) = a depăși limita admisă; a exagera. Sursa: DEXI (2007).

Cuvântul aleatoriu:
SITÚLĂ s.f. (arheol.) vas de metal, ca o căldărușă tronconică, cu o toartă mobilă deasupra și folosit la scos apă. (< lat. situla). Sursa: MDN '00 (2000).

Cuvântul zilei:
DESLUȘÍ, deslușesc, vb. IV. 1. Tranz. A distinge, a deosebi un sunet sau un zgomot (dintr-o larmă de zgomote); a auzi. 2. Tranz. A distinge, a recunoaște, a observa, a vedea (în semiîntuneric sau într-un spațiu slab luminat). ♦ (Despre lumină) A face să apară clar conturul lucrurilor. 3. Tranz. A desprinde dintr-un complex de idei, a limpezi, a lămuri, a clarifica o problemă, o idee etc. ♦ Refl. (Despre idei, probleme) A deveni limpede, explicit; a se clarifica. ♦ Tranz. A explica, a da lămuriri, a face pe cineva să priceapă ceva. ♦ Refl. A se lămuri, a se edifica (asupra unui lucru); a înțelege. – Din bg. doslušam. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1965, actrița americană Kyra Sedgwick. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără și cel al polițistei Brenda Johnson, inspector șef al departamentului de criminalistică LAPD din serialul „Aproape de adevăr” (în engleză The Closer).

Glumele de azi:


Cinci lucruri învăţate din filmele indiene:

1. Unul dintre gemeni se naşte diabolic;

2. Când dezamorsezi o bombă, nu contează ce fir tai, întotdeauna faci alegerea corectă;

3. Personajul principal nu arată nicio durere când este bătut, dar suferă enorm când o fată îi curăță rana;

4. Un detectiv poate rezolva un caz doar atunci când este suspendat;

5. Dacă te decizi să începi a dansa în drum, toţi cei pe care-i întâlneşti cunosc paşii dansului.

EL:

- Crezi că noi doi am putea fi împreună?

EA:

- Tu cu cine?

Un chelner ardelean trecea pe nota de plată cam așa: pâine = 2 lei; ciorbă = 10 lei; grătar = 15 lei, salată = 5 lei; mere = 20 lei. Unii clienți plăteau totalul fără să verifice nota, dar alții, ceva mai atenți, îi spuneau că nu au mâncat mere. Chelnerul lua un pix și, supărat, tăia „merele” de pe nota de plată, mormăind: „No, dacă nu mere, nu mere...”


P. S. Pentru expresia „a sări calul” din dexonline.ro - imagine © Radu Borza.

Oscar Asorey Martinez este un psiholog din Tarragona, Spania.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...