marți, 15 august 2023

Dihonie între gândurile mele

MOTTO: „Absența ta a trecut prin mine ca ața printr-un ac. Tot ce fac e cusut în culorile ei.” (W.S. Merwin)


    Astăzi, în zi de mare sărbătoare creștină, nu m-am mai întrebat (din nou) dacă e sau nu potrivit să urezi toate cele bune persoanelor din viața ta care poartă numele Maicii Domnului. Se pare că părerile rămân împărțite, dar eu una nu mai vreau să particip la „discuția” asta. De ce? Păi, pentru că nu am chef și, mai ales, pentru că azi-noapte am visat că am zburat, prima oară în viața mea, cu avionul. Mărturisesc că nu-mi mai amintesc bine visul, ci doar senzațiile de bucurie și netăgăduită izbândă de la trezire. Eram așa de convinsă că totul s-a întâmplat aievea, încât primul meu gând a fost să dau fuga întru a-mi împărtăși impresiile pe blog. Pe urmă, am realizat că nu, n-a fost aievea, deci am revenit frumușel cu picioarele pe pământ și m-am dus, ca de obicei, la dexonline.ro, în căutare de cuvinte noi. Dihonia de care pomenesc în titlu se leagă un pic și de cuvântul zilei, dar este foarte reală, gândurile mele chiar se sfădesc acum, unele susțin să ne ducem să vedem dacă „zborul cu avionul în vis” e de bine, iar altele zic să ne vedem de scris și pe urmă să citim vreo carte sau să vedem un film. Cuvântul aleatoriu de azi este următorul, dar mai am două cuvințele, găsite în zilele trecute, care musai trebuie trecute aici. Cuvântul zilei, „poxie” este „explicat” prin sinonimie (nici Google nu știe ce înseamnă căci îmi tot zice „ați vrut să scrieți PIXIE”), dar au uitat din lungul șir de sinonime „dihonia” despre care am făcut vorbire mai sus. În clipa asta, dihonia s-a sfârșit, vă anunț cu bucurie că gândurile mele s-au împăcat și, vorba lui Nenea Iancu, „pupat toți Piața Endependenți

COLOMBÍNĂ, colombine, s.f. Personaj feminin din comedia bufă italiană, care purta, ca și arlechinul, costum pestriț. – Din it. colombina.

MARIÁȘ, mariași, s.m. Monedă austriacă de argint, care a circulat și în Țările Române. [Pr.: -ri-aș] – Din magh. máriás.

(Sursa: DEX '09)

Mumbașirlâc s.n. [At: ȘIO II2, 86 / Pl: mumbașirlâcuri / E: tc mübașirlik] (Înv) 1. Funcție a mumbașirului Si: (înv) mumbașiret. 2. Activitate a mumbașirului Si: mumbașiret. 3 Execuție fiscală Si: mumbașiret (3). Sursa: MDA2 (2010).

Cuvântul zilei:

PÓXIE s. v. animozitate, ciudă, discordie, dușmănie, gelozie, invidie, învrăjbire, necaz, ostilitate, pică, pizmă, pornire, ranchiună, ură, vrajbă, vrăjmășie, zâzanie. Sursa: Sinonime (2002). Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1990, actrița americană Jennifer Lawrence. Ultimul său film se intitulează „Nu-ți port pică” (în engleză No hard feelings).

POST SCRIPTUM:

DIHÓNIE, dihoniii s.f. (pop.) Neînțelegere violentă între persoane; dezbinare; discordie. [Art. dihonia; G.-D. dihoniei; Sil. -ni-e] /<ngr. dihónia. Sursa: NODEX (2002).

☝ William Stanley Merwin (1927-2019) a fost un poet american care a scris peste cincizeci de cărți de poezie și proză și a făcut multe traduceri. În timpul mișcării anti-război din anii 1960, meșteșugul unic al lui Merwin a fost caracterizat tematic de narațiuni indirecte, nepunctuale. Wikipedia (Engleză)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...