vineri, 6 ianuarie 2023

Gânduri, DA. Planuri, NU.


 

        Iată-mă pășind în Noul An 2023, nu șchiopătând ca anul trecut (în sensul propriu: mi-am luxat urât piciorul stâng), ci în ritmuri de jazz (în sensul figurat, adică gândurile mele s-au unduit sau au țopăit pe aceste ritmuri). Și asta datorită unui serial pe care-l urmăresc, în care e multă muzică, printre care și jazz. În loc de motto, am pus o poză cu citatul ăsta, un mesaj destul de enervant pentru mine (dar pe care mi-l repet, cu încăpățânare, până îl voi crede) și la care am avut, de fiecare dată, tot felul de comentarii malițioase. Acum mă gândesc că, mda, asta ne mai lipsea, pe lângă sutele de teorii ale conspirației, să apară încă una, la care să participe și Universul. Mă rog, trec mai departe. Nu am văzut anul ăsta Concertul de la Viena, nu pentru că e „de la Viena”, ci pentru că am citit anul trecut (adică la sfârșit de decembrie 2022) că sunt discuții aprinse despre celebra piesă din finalul concertului, „Marșul lui Radetzky” de Johann Strauss, melodie care îmi place mult, cum că nu ar fi „politically correct”. Asta m-a enervat la culme și le-am zis ăstora cu corectitudinea politică (doi termeni total antagonici) câteva vorbe neaoșe, dintre care nu pot cita decât: Hai, știți ce, mai scutiți-mă!

💣

    La începutul anului ăsta chiar nu mai vreau să-mi fac niciun fel de planuri, deci nu am ce să „împărtășesc” aici cu domniile voastre legat de subiectul acesta. Și, da, știu că mi-am mai propus asta în alți ani, dar acum parcă aș zice că mă voi conforma. Păi, atunci, niște cuvinte din dexonline.ro și o glumă...

Cuvântul aleatoriu:

STURLUBÁTIC, -Ă, sturlubatici, -ce, adj. (Pop.) Nebunatic, neastâmpărat, zvăpăiat. [Var.: (reg.) sturluibátec, -ă, sturlubátec, -ă, sturluibátic, -ă, șturlubátic, -ă adj.] – Sturluibat + suf. -ic. Sursa: DEX '09 (2009). 

Cuvântul zilei:

AMÓC, amocuri, s. n. Boală mintală tropicală, care se datorează abuzului de stupefiante și care se manifestă prin atitudini periculoase, cu impulsuri spre omucidere. ♦ Furie. – Din fr. amok. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 2017 moare Tilikum, orca ucigașă, cunoscută pentru că a provocat moartea prin înec a trei persoane. Povestea sa a inspirat documentarul american Blackfish. Condițiile din captivitate și frustrările acumulate explică trecerea la act.

Cuvântul lunii:

PERLĂ sf [At: ASACHI, S. L. I, 251 / Pl: ~le / E: fr perle, it perla, ger Perle] 1. Piatră prețioasă de podoabă, de culoare argintie cu luciu sidefiu, aproximativ sferică, produsă de anumite scoici Si: mărgăritar, (îvp) mărgărit. 2. Imitație a acestei pietre, folosită ca obiect de podoabă, în șiraguri. 3. (Fig) Persoană cu merite deosebite. 4. Lucru de mare valoare Si: mărgăritar. 5. (Ironic) Eroare de exprimare grosolană și ridicolă. 6. Element decorativ de formă sferică, folosit la decorarea unor muluri arhitecturale. Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: Edson Arantes do Nascimento, supranumit Pelé,  „perla neagră” și „Regele fotbalului”, a fost cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, singurul fotbalist cu trei cupe mondiale în palmares.


Un român pleacă în SUA pentru a se angaja. Găsește de lucru la o grădină zoologică, unde trebuie să poarte în fiecare zi un costum de maimuță. Într-o zi, cade din greșeală în cușca unui leu. Înspăimântat, începe să țipe:

- Ajutor! Ajutooooooor!

La care leul îi spune:

- Taci dracului, că ne pierdem jobul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...