miercuri, 25 ianuarie 2023

Gânduri printre tufe

MOTTO: „O călătorie este mai mult decât o vizitare a obiectivelor turistice; este o schimbare profundă și permanentă a modului de a gândi despre viață.” (Mary Ritter Beard)



De dimineață, am „mers” la dexonline.ro și am descoperit cuvintele de astăzi. Pornind de la cuvântul aleatoriu, adică „tufă”, gândurile mele s-au oprit la expresia „tufă de Veneția”, am căutat explicații  despre ea, am găsit două, dar prima era prea „stufoasă” și neverosimilă, așa că am ales-o doar pe a doua. Și, pomenind de Veneția, sigur că mi-a venit și gândul de a face o călătorie imaginară acolo. Cred că va dura voiajul ăsta vreo două zile, căci azi mai am și alte treburi de făcut...
TÚFĂ, tufe, s.f. 1. Nume generic dat plantelor lemnoase (arbuști), cu ramuri dese care pornesc direct de la rădăcină; grup de flori, de lăstari sau de plante erbacee cu rădăcină comună. ◊ Expr. (Fam.) Tufă (de Veneția) = nimic, deloc. Tufă-n pungă sau tufă-n buzunar = a) nimic; b) om fără bani. ♦ Fig. Păr mult și des; claie. 2. (Rar) Ramură, creangă înverzită. ♦ (Reg.) Bâtă, ciomag. Lat. tufa. Sursa: DEX '09.
❤  De unde vine expresia Tufă de Veneţia – Înţelesuri

O altă variantă de luat în calcul este aceea legată de vegetaţia oraşului italian. Este foarte bine ştiut faptul ca Veneţia este construită pe apă, iar tufa este o plantă care creşte în păduri sau pe terenuri agricole. Astfel, tufa lipseşte cu desăvârşire din Veneţia, de aici venind înţelesul de prost, de neştiutor, de om care nu are absolut nici o informaţie. Vă prezentăm, în continuare, toate sensurile expresiei:

A fi tufă de Veneţia: a fi ignorant, neştiutor, prost; a nu şti absolut nimic; a fi o nulitate, ceva inexistent, apelativ care se acordă persoanelor reduse mintal, care nu stapânesc nici cele mai elementare noțiuni ale limbii române.”

Sursa: 

https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/de-unde-vine-expresia-tufa-de-venetia

Cuvântul zilei:

EXORTÁ, exortez, vb. I. Tranz. (Livr.) A înflăcăra, a îndemna o persoană sau o colectivitate (prin cuvinte). – Din fr. exhorter, lat. exhortari. Sursa: DEX '98 (1998). Cheia alegerii: În 1978, s-a născut Volodimir Zelenski.

💣 Mă rog, am o oarecare reținere în a acorda „cheia alegerii” lui Zelenski, căci pe mine nu mă exortează absolut deloc discursurile lui... 

❤ Buuun! Să mergem, deci, la Veneția. Mai întâi, niște „chestii” generale, pe care ni le spune Wikipedia (doar începutul, cine e interesat poate citi direct de la sursă):


Veneția (în italiană Venezia [veˈnɛʦːi̯a], în venețiană Venèxia sau Venèzsia [veˈnɛzi̯a] sau [veˈnɛzja]) este principalul oraș al regiunii Veneto și al Italiei nord-orientale. Veneția este capitala provinciei cu același nume și număra 264.534 locuitori (31 decembrie 2013). Întregul oraș (și întreaga lagună) au fost declarate în 1979 patrimoniu al umanității de către UNESCO. (...) Republica Veneția, cea mai mare putere navală a Europei timp de 800 de ani, a fost și este cunoscută și sub următoarele nume: "Republica Sfântului Marcu" (La Repubblica di San Marco), "Republica Leului" (La Repubblica del Leone), "Prealuminata" (Serenissima) etc. Așezată la granița culturală cu Imperiul Bizantin, Veneția și-a dezvoltat un puternic spirit de independență care a dus la formarea unui oraș stat. Conducătorul politic era dogele (din latinescul „dux”), teoretic ales pe viață, dar în practică, în special în primele secole de existență a comunității, adesea constrâns să renunțe la propriul mandat ca urmare a unor rezultate nesatisfăcătoare ale propriului guvern. (...) Nu există date verificabile asupra originii orașului, însă legenda acreditează ziua de 25 martie a anului 421 drept moment al întemeierii sale. Se pare că Veneția s-a născut ca urmare a fluxului de refugiați care au abandonat câmpia padană sub amenințarea mai multor invazii longobarde și hune din nordul Italiei, în decursul secolului al V-lea și de la începutul secolului al VI-lea. La început, locuitorii și-au ridicat așezămintele pe mlaștinile instabile ale lagunei și au trăit din comerțul cu sare și din pescuit. O exploatare agricolă a ținutului nu a fost posibilă, dar acest neajuns era compensat de o poziție care permitea ușor apărarea localității, deoarece puține corăbii ale acelui timp puteau străbate marea de mică adâncime din jurul Veneției. Situația geografică i-a predestinat pe venețieni încă de pe atunci de a fi navigatori.”

☺☺☺ În loc de glumele zilei,  mă prezint cu o poză foarte „romantică”, găsită pe întinsele „câmpii” ale Internetului: plimbare în doi cu gondola prin Veneția...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...