joi, 19 ianuarie 2023

Mașina gândurilor mele e „gripată”

MOTTO: „Înțelepciunea înseamnă să știi unde să te oprești, să știi ce e permis și ce e interzis.” (Lev Nikolaevici Tolstoi)

 

Mda, m-am tot plâns (aici, sau în discuțiile cu „lumea”) că în ultima vreme nu prea îmi mai vin idei despre ce/cine să scriu și că habar nu am de ce se întâmplă acest lucru. Acum am ajuns la concluzia din titlu, cum că mașina gândurilor personale e cam „gripată”. Am fost și eu cam gripată (aș, a fost mai mult o răceală!), dar mi-a trecut. Lipsa de idei continuă însă și sunt tare necăjită din cauza asta. Mi-am propus să fac din nou călătorii imaginare, dar nu-mi venea în minte niciun loc unde să plecăm, eu și gândurile din dotare. Așa că mi-am zis să pun „degetul pe hartă” și să mă duc acolo. Și, ca o încununare a căutării mele înfrigurate, cursorul mouse-ului a binevoit să se oprească undeva la granița dintre Ucraina și Belarus. Dacă n-ar fi tragic, ar fi de râs. De râsul curcilor. Am renunțat la plimbări „online” și am să rămân, o vreme, la „chestia” destul de monotonă cu prezentarea cuvintelor din dexonline și a unor glume.

Cuvântul aleatoriu:

SPĂSÍT, -Ă, spăsiți, -te, adj. (Înv. și fam.; despre oameni) Care se arată pocăit, smerit sau nevinovat. – Cf. sl. sŭpasiti.
👆 Eu am „folosit” cuvântul în forma „spășit”. Nu l-am scris/ spus prea des, dar l-am asociat cu verbul...

ISPĂȘÍ, ispășesc, vb. IV. Tranz. 1. A suferi din cauza unei greșeli, a o răscumpăra prin suferință. ♦ A executa o pedeapsă privativă de libertate în urma condamnării; a expia. 2. (Înv.) A cerceta și a evalua paguba făcută (de vite) pe proprietatea altuia. [Var.: (înv.) spășí vb. IV] – Din sl. sŭpasiti „a mântui”. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:
SOMPTUÁR, -Ă, somptuari, -e, adj. Referitor la cheltuieli. ◊ Legi somptuare = legi care, în vechea Romă, interziceau cheltuielile exagerate, în special pentru lux și risipă. [Pr.: -tu-ar] – Din fr. somptuaire. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1363, în timpul domniei regelui Edward al III-lea, sunt adoptate în Anglia legile somptuare, care dictau ce culoare și ce tip de îmbrăcăminte și ornamente erau permise persoanelor în funcție de statutul social și de venituri.

👆 Nu-l știam, dar știam de...
SOMPTUÓS, -OÁSĂ, somptuoși, -oase, adj. Care este de o eleganță impunătoare și foarte costisitoare; fastuos, luxos, bogat. [Pr.: -tu-os] – Din fr. somptueux. Sursa: DEX '09 (2009).


Un polițist oprește o ambulanță care gonea:
- Domnule polițist, sunt medic primar! Este o urgență, nu mă rețineți, vă rog!
- Vezi că nu te pricepi să minți?! Deci, ia zi-mi, la ce idee rămâi, că ești medic sau primar?
&
Soțul și soția în mașină, în mijlocul unei discuții tensionate. La un moment dat, femeia urlă:
- Te rog, dă-mi un motiv pentru care să merg înainte!
- E verde și te claxonează ceilalți...
&
Polițistul chestionează un șofer internat în spital, după un accident:
- Cum a avut loc accidentul?
- Conducătoarea mașinii din fața mea a semnalizat schimbarea direcției de mers către stânga.
- Și?
- Și, contrar tuturor previziunilor mele, chiar a virat la stânga...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...