joi, 26 ianuarie 2023

Gânduri în gondolă...

☝ ❤

Deci, ieri am avut ideea de a pleca un pic la Veneția. Astăzi nu prea mai am chef de plimbări imaginare (nici măcar cu gondola), dar dacă tot mi-am promis, hai să pornesc la drum. Întâi, cuvintele de azi:

Cuvântul aleatoriu:

CÁMĂNĂ, camene, s.f. [At: (a. 1470) DA / V: ~mână, ~mâne, ~menă, cămină / Pl: ~ne / E: vsl камень] 1. (Înv) Unitate de măsură a greutății egală, în general, cu 20 kg, având, însă, diferite valori în funcție de regiune și perioadă. 2. (Înv) Greutate egală cu o camănă (1). 3. (Îrg) Impozit în natură către domnie, la început pe bulgării de sare și de ceară, apoi pe pivnițe, cârciumi și orice fel de prăvălii, inclusiv ateliere. 4. (Reg) Odgon care se află în partea inferioară a năvoadelor sau a altor unelte de pescuit și de care se pot prinde greutăți de plumb. Sursa: MDA2 (2010).

Cuvântul zilei:

CACADÚ s.m. papagal din Australia, cu penajul alb, care poartă pe cap un moț de pene viu colorate; cacatoes. (< germ. Kakadu). Sursa: MDN '00 (2000). Cheia alegerii: Ziua Națională a Australiei.

Am ales site-ul de mai jos pentru a „vizita” câteva obiective turistice din Veneția. Dacă domniile voastre vreți să vedeți și niște imagini frumoase, vă rog să mergeți la sursă, adică aici:
https://blog.minimap.ro/locuri-de-vizitat-in-venetia-obiective-turistice


Cu ușurință cea mai renumită și faimoasă clădire din Veneția, Bazilica Sfântul Marcu (San Marco) este o piesă de arhitectură sublimă, care a trecut testul timpului de la crearea sa, în 1092, și rămâne una dintre cele mai importante clădiri religioase din nordul Italiei. Fiecare aspect al acestei biserici este fantastic – de la detaliile ornamentale, sculpturile și lucrările de artă ale fațadei, până la frescele frumos pictate și operele de artă bizantină din interiorul tavanului cu cupolă.

În timp ce Bazilica San Marco este cea mai faimoasă clădire din Veneția, Piața San Marco este cea mai faimoasă piață. Situată pe Canalul Mare, vizavi de insula San Giorgio Maggiore, această piață are o importanță uriașă în Veneția și este un loc cu adevărat spectaculos de vizitat. În jurul Pieței San Marco se afla o serie de clădiri ornamentate, cu alei arcuite, care o încadrează perfect. Mai mult, unele clădiri importante sunt situate aproape de piață, inclusiv Campanile San Marco, Bazilica San Marco, Palatul Dogilor și Torre dell’Orologio. Această piață este într-adevăr locul perfect pentru a începe turul Veneției și a bifa unele dintre cele mai impresionante atracții ale sale.

Veneția are literalmente sute de canale care leagă diferitele insule care alcătuiesc orașul – dintre care cel mai mare este Canale Grande. Acest canal monumental este mai degrabă ca un râu și trece dintr-o parte în alta a Veneției, șerpuind prin centru într-o formă mare de curbă în S. Peste 170 de clădiri, datând încă din secolul al XIII-lea, mărginesc malurile canalului. Canale Grande a servit ca o cale navigabilă importantă în oraș de sute de ani. Doar patru poduri se întind peste Marele Canal, deoarece, în general, oamenii locului și turiștii călătoresc de-a lungul canalului, nu peste el. Luați în considerare să mergeți de-a lungul secțiunilor canalului, să admirați clădirile minunate care îl flanchează și să urmăriți traficul aglomerat de pe apele din Veneția.

P. S. Păi, azi mă opresc aici, căci de-atâta legănat cu gondola aproape că am adormit. Mâine sau poimâine reiau plimbarea, rugându-mă ca neuronii mei să fie atunci ceva mai vioi și mai inventivi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...