duminică, 22 ianuarie 2023

Gânduri care dorm iepurește

MOTTO: „Căci cuvintele anului trecut aparțin limbajului anului trecut. Și cuvintele anului următor așteaptă o altă voce. Și a ajunge la un sfârșit este a iniția un început.” (T. S. Eliot)


Ei bine, azi eu încep, pentru a treia oară, anul 2023. Am „sărbătorit” și Anul Nou pe stil vechi, iar acum mă avânt spre Anul Iepurelui. Am găsit (nu mai știu unde) următoarele despre acest an: Anul Nou Chinezesc începe pe 22 ianuarie 2023 și se sfârșește pe 10 februarie 2024, atunci când începe Anul Dragonului. (...) Anul Iepurelui de Apă va veni la pachet cu multe schimbări, atât pe plan emoțional, cât și pe plan profesional. Astrologul Sarah Yip ne spune să ne așteptăm la multe oportunități de noi parteneriate în Anul Nou Chinezesc 2023. „Anul Iepurelui de Apă aduce multe oportunități de parteneriate, în special pentru nativii care se află pe calea potrivită în carieră. Deși Iepurele nu este cel mai puternic animal, farmecul și rapiditatea sa atrag banii, iubirea, succesul și fertilitatea.”, spune Sarah Yip despre Anul Iepurelui de Apă.

Cuvântul aleatoriu de azi parcă îmi e vag cunoscut:
DIERÉZĂ, diereze, s. f. Disocierea în pronunțare a unui diftong în elementele lui componente. [Pr.: di-e-]. Din fr. diérèse, lat. diaeresis. Sursa: DEX '09 (2009). Cuvântul zilei, rar folosit de mine și aproape uitat, este:

PREEMINÉNȚĂ, preeminențe, s.f. (Livr.) Superioritate a cuiva sau a ceva. [Pr.: pre-e-mi-nen-ță]. Din fr. prééminence. Sursa: DEX '98 (1998). Cheia alegerii: În anul 1891, s-a născut Antonio Gramsci, filosof, scriitor și teoretician politic italian. A dezvoltat teoria hegemoniei culturale, plecând de la premisa că cucerirea puterii presupune și cucerirea opiniei publice. A descris dominația culturală a clasei conducătoare și rolul pe care practicile cotidiene și credințele colective îl joacă în stabilirea sistemelor de dominație.

P. S. Titlul, ales de mine ca să fiu în temă, chiar reflectă STAREA gândurilor mele. Sincer vorbind, atunci când se trezesc din somnul lor iepuresc, nu aș putea spune că aceste gânduri ale mele sunt mai deștepte. Dar nu încetez să trag nădejde că vor fi, în viitorul apropiat. (A dormi iepurește = a dormi foarte ușor, trezindu-se la cel mai mic zgomot.)
Gluma de azi:
Niște lupi  vor să-i trimită iepurașului, de ziua acestuia, o felicitare. Însă nu se pot decide cum să o semneze. „O haită de lupi?” - prea înfricoșător. „Un grup de prieteni?” - prea oficial. S-au gândit ei și, într-un sfârșit, au semnat: „O haită de prieteni”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...