joi, 2 iunie 2022

Un fel de saftea a gândurilor

       HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT! Gânduri bune pentru toți cei patru-cinci cititori ai blogului meu, pentru rude, prieteni, cunoștințe și chiar pentru dușmani. Urări de sănătate și de BINE! Doamne-ajută! Azi, de Înălțare (sau Ispas), pot să-mi odihnesc un pic oasele cele ostenite. Vreo două-trei zile am avut cam multe „activități” grele și obositoare pe-afară (pe care nu le mai enumăr, căci am impresia că nu prea vă interesează pe domniile voastre) și cred că am exagerat un pic cu „hei-rup”-ul, muncind sub soarele năucitor de puternic până când toate părțile componente ale organismului mi-au spus „Ho!”

      O să scriu azi doar despre cuvintele din DEX:

Cuvântul aleatoriu:

👀
SAFTEÁ s. f. (Pop. și fam.) Prima vânzare făcută de un negustor dintr-o marfă nouă sau la începutul unei zile, al unei săptămâni etc.; p. ext. început norocos al unei afaceri. ♦ Fig. Prima întrebuințare a unui lucru. [Var.: (reg.) săfteá s. f.] – Din tc. siftah. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

👀

VANDÁL, -Ă, vandali, -e, s.m., adj. 1. (Persoană) care făcea parte din grupul de triburi de origine germanică, care au emigrat în secolul V de pe țărmurile Mării Baltice, ajungând până în nordul Africii, unde au întemeiat un regat, desființat de armatele bizantine. 2. Fig. (Om) necivilizat, barbar, care distruge valori culturale și artistice. – Din fr. vandale. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Pe 2 iunie 455, vandalii conduși de Genseric intră în Roma, pe care o jefuiesc timp de două săptămâni.

P.S. Am pus acest titlu nu neapărat inspirată de cuvântul aleatoriu, ci pentru că acum, adică azi, chiar am făcut safteaua (și, bineînțeles, recensământul) gândurilor care au binevoit să se trezească așa de dimineață, precum și a celor care și-au revenit din ușorul leșin în care căzuseră...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...