marți, 28 iunie 2022

GÂNDURI VOIAJOARE

 

MOTTO: „Trăim într-o lume minunată, plină de frumusețe, farmec și aventură. Nu există sfârșit pentru aventurile pe care le putem avea dacă le căutăm cu ochii deschiși.” (Jawaharlal Nehru)

 

    Lista făcută de mine aseară cu ceea ce-mi propuneam să „efectuez” (cu ajutorul lui Dumnezeu) astăzi, arată acum cam așa:

- de plătit abonament telefon (👍)

- de făcut cumpărături (👍)

- de făcut mâncare (👎)

- de grădinărit  (👎)

    Mă rog, mai urmau niște „chestii” ce trebuiau neapărat făcute, cu care nu vă mai plictisesc, domniile voastre, dar în general lista mea este doar pe jumătate bifată, din cauză de lipsă totală de energie. Nu, nu lene, lipsă de energie. M-am uitat un pic pe la „ultimele știri” (puah, greșeală mare) și apoi, tot fără niciun avânt, m-am îndreptat spre Facebook. Și aici am dat peste un LOC mai mult decât extraordinar, despre care nu știam, pe care tare aș vrea să-l văd, unde gândurile mele au și plecat, făcându-și în grabă bagajele. Am găsit lucruri foarte faine (și poze) despre acest „loc” aici: https://povestidecalatorie.ro/

    Titlul era așa:

Castelul Templul Cavalerilor, o oază de relaxare în Cheile Vălișoarei
BY MONICA ANGHELOVICI · PUBLISHED 31 AUGUST, 2019 · UPDATED 31 AUGUST, 2019

    Citez:


Știu că avem o țară frumoasă, însă atunci când am intrat în Cheile Vălișoarei m-am convins că e feerică. Nu știu dacă am rămas atât de impresionantă de un loc din România așa cum m-au uimit Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii. (...) Cheile Vălișoarei sunt străbătute de drumul care unește Valea Mureșului cu cea a Arieșului. Ele se află la o distantă de cca 14 km de Aiud și 35 km de Turda. (...) Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut de către medicul Florin Rusu din Brașov, care l-a cumpărat în urmă cu mulți ani. Castelul a devenit un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare. Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară. Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație. (...) În zonă se pot face drumeții pe versanți, dar și zbor cu parapanta. În plimbările noastre ne-a însoțit și Rex, câinele Castelului. Am ajuns până pe platoul de unde se văd Cheile Vălișoarei în toată splendoarea lor și Poiana Aiudului. Imaginați-vă cum e să stați câteva zile în Castelul Templul Cavalerilor, cu asemenea priveliște în jur!”

   

    Eu sunt încă acolo, la Castelul Cavalerilor, împreună cu toate gândurile mele voiajoare, dar mai am de adăugat două vorbe despre autorul citatului pus de mine drept motto și alte două, căci mai multe nu am mai avut răbdare să caut, despre o expresie care, nu știu prin ce asociație de idei (☺), mi-a trecut prin minte, adică hazlia zicere din popor „a da izmene pe călător”.


ADDENDA:


Jawaharlal Nehru a fost om de stat indian și prim-ministru al țării în perioada 15 august 1947 - 27 mai 1964. A fost primul premier al Indiei de când aceasta a devenit stat independent. A fost unul dintre principalii fondatori ai Mișcării de Nealiniere și a devenit o personalitate marcantă pe plan internațional. (Wikipedia)


A da (a trimite ) izmene pe călător înseamnă a încredința ceva de preț unei persoane necinstite, în care nu ar trebui să ai încredere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...