duminică, 5 iunie 2022

Gândurile mele cer un moratoriu

  

MOTTO: „Tot ce este bun, tot ce este magic se întâmplă între lunile iunie și august.” ( Jenny Han)


Pentru că e duminică, deci am luat o pauză de la „corvezile” zilnice, și nu numai pentru că-i duminică, ci și pentru că aveam chef să scriu, am venit foarte sprințară aici, la blog, și am constatat uluită că gândurile mele arătau cam ca animăluțul din poză, adică palancă la pământ. Din cauză de căldură, de griji și de oarecare lehamite. Și mă roagă să le acord un moratoriu. Așa că mă văd nevoită să mă descurc singură, rătăcind printre citate și cuvintele din DEX. Am zis „corvezi” pentru că nu eram prea sigură ce-i cu acest cuvânt (e corvoadă sau corvadă?), așa că îl adaug aici, pe lângă cele de azi:

👀👂

CORVÁDĂ, corvezi, s. f. 1. Muncă gratuită pe care țăranii o prestau în folosul boierilor sau al statului. ♦ (În trecut) Muncă obligatorie pe care o făceau soldații, cu rândul, în cazarmă. 2. Fig. Obligație neplăcută, muncă silită. [Var.: corvoádă s. f.] – Din lat. corvada sau fr. corvée (refăcut după podv(o)adă).

👀👂

PODVÁDĂ, podvezi, s. f. 1. (În Evul Mediu, în Țara Românească și în Moldova) Obligație la care erau supuși țăranii dependenți în folosul domniei (mai ales în timp de război), care consta în prestații (transport, cărăușie) sau rechiziții ale animalelor de tracțiune; p. ext. cărăușie (cu plată). 2. Încărcătură. [Var.: podvoádă s. f.] – Din sl. podŭvoda. Sursa: DEX '09 (2009)

👆 Autoarea citatului „de încurajare” pus de mine ca motto este:

Jenny Han, o autoare americană de ficțiune pentru tineri și ficțiune pentru copii. Ea este cunoscută pentru că a scris trilogia „Summer I Turned Pretty” și seria „To All the Boys”, cea din urmă adaptată într-un film cu același nume, în 2018. Sursa: Wikipedia (Engleză).

👀👂 Cuvântul aleatoriu: 

MORATÓRIU, -IE, moratorii, s. n., adj. 1. S.n. Amânare pe o anumită perioadă a plății datoriilor unui debitor, acordată de o instanță judecătorească după declararea lui în stare de faliment; amânare a plății datoriilor publice și particulare scadente, stabilită prin lege, pe un anumit timp sau pe întreaga perioadă în care există împrejurări speciale. 2. Adj. Care ține de moratoriu (1), privitor la un moratoriu; care acordă un termen de plată (amânat). ◊ Dobânzi moratorii = dobânzile pe care urmează să le plătească cineva de la data acordării moratoriului până la achitarea datoriilor. Daune moratorii = despăgubiri care se acordă creditorului în caz de întârziere de plată a unei obligații de către debitor și care se calculează din momentul trimiterii somației. – Din it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium. Sursa: DEX '09 (2009).

👀👂  Cuvântul zilei: 

PISCIVÓR, -Ă, piscivori, -e, adj. (Livr.) Care se hrănește cu pește. – Din fr. piscivore. Sursa: DEX '98 (1998). Cheia alegerii: Ziua internațională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (ONU).

👇 Bancul zilei:

Discuție în familie:

Ea:
- Iubi, am visat că eram la supermarket și totul era gratis.
El:
- Eu am visat că făceam dragoste cu două femei...
Ea:
- Eram și eu?
El:
- Nu, că tu erai la supermarket.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...