duminică, 12 iunie 2022

1.001 de gânduri

 1001 de carti de citit intr-o viata - Peter Boxall

      Ieri, căscând gura „la o jubartă”, nici eu, nici gândurile mele n-am băgat de seamă că ajunsesem aici, pe blog, la postarea cu cu numărul 1.001. Uau! Ar fi fost un titlu destul de evocator și semnificativ. Așa că îl „folosesc” astăzi. În amintirea bucuriei cu care am citit, în copilărie, „O mie și una de nopți”. De fapt, eu aveam de gând să-i zic scrierii de astăzi „Gânduri care dau buzna”, căci am întâlnit expresia asta într-o carte și mi-ar fi plăcut cum „sună” ca titlu. Cred că tot îl voi folosi  (deși am, așa, o bănuială că îl repet). Cartea de mai sus, pe care n-am citit-o (și nici nu cred că o voi citi curând, căci costă 100 de lei, plus că nu-mi place să citesc ce mă îndeamnă alții), este cam pe aceeași „lungime de undă”, deși mărturisesc că-mi place mai mult cum a fost tradus titlul, decât cel original, adică „1.001 de cărți pe care trebuie să le citești înainte de a muri”...

👇

1.001 de cărți pe care trebuie să le citești înainte de a muri” este o carte de referință literară, compilată de peste o sută de critici literari din întreaga lume și editată de Peter Boxall, profesor de engleză la Universitatea Sussex, cu o introducere de Peter Ackroyd. Wikipedia (Engleză)

@

Cuvântul aleatoriu de azi nu prea mi-a fost pe plac, dar vremea ploioasă de-afară mă predispune la o ușoară indiferență, așa că n-am mai căutat un altul. Dar fac totuși o observație: cuvântul românesc are doar o literă în plus, așa că de ce l-or fi dând unii la „gunoi” ca să folosească un „englezism”? Întrebare retorică. Iată cuvântul cu pricina:

SELF-SERVICE, self-service-uri, s. n. Magazin, restaurant etc. cu autoservire. [Pr.: selfservis] – Cuv. engl. Sursa: DEX '09 (2009).

@

Cuvântul zilei este VESTÍGIU, vestigii, s.n. Urmă din trecut; rămășiță a ceva vechi, dispărut de mult (și care prezintă o importanță documentară, culturală etc.). – Din fr. vestige, lat. vestigium. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1981 se lansează primul film din franciza Indiana Jones, „Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute”. Indiana Jones sau Indy, este un personaj fictiv de aventuri, profesor de istorie și arheologie, și personajul principal al francizei.

NOTĂ. M-am uitat ce-i cu „franciza” (pentru că am uitat). Mă rog, eu i-aș fi zis „un film din seria...”, dar dacă ei zic că-i franciză, fie!

@ GLUME:

Doi ardeleni intră într-un bar. Ion îl întreabă pe Văsălie:
- No, mă, ce eşti aşa de supărat?
- Apăi, abia aştept să ajung acasă şi să rup chiloţii muierii.
- D-apăi ce ai, mă, cu chiloţii femeii?
- No, mă, aşe mă strâng, că de-abia pot mere cu ei pe stradă…

*
Client: Nu pot să intru pe Internet.
Suport tehnic: Aţi folosit parola corectă?
Client: Da, sigur. Am văzut-o la colegul meu.
Suport tehnic: Puteţi să-mi spuneţi ce parolă aţi folosit?
Client: Şase steluţe.

*
Anul trecut de Halloween am strigat la nevastă-mea:
- Iubito, e o vrăjitoare la uşă, deschid?
- Da, zice ea, dă-i nişte dulciuri şi dă-o-n morţii mă-sii!
De atunci, soacră-mea n-a mai vorbit cu mine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...