luni, 6 iunie 2022

Gânduri ajunse de pomină

 

„Colac peste pupăză” expresie = Element care complică situația. Sursa: Argou (2007).

(Imagine © Kaufland România/ Ilustrație: Wanda Hutira)

 

MOTTO: „Omul nu este stăpân deplin pe sine și nici nu poate fi vaccinat împotriva neprevăzutului.” (Ileana Vulpescu)


Fiindcă tot vorbim de neprevăzut, azi am scris aici în vreo trei „etape”. În funcție de timp și în funcție de vreme. Doamna Ileana Vulpescu are, încă o dată, maaaare dreptate. Am trâmbițat deci, de trei ori, o adunare generală a gândurilor mele, care ieri erau cam leșinate. Multe mi-au dat cu tifla, iar cele mai ascultătoare și conștiincioase au apărut, căci le-am amenințat că vor ajunge de pomină. Ca să fiu sinceră, mai mult le-am zăpăcit, și acum în mintea mea e tot o bulibășeală...

👀👂 (Adică, fiți numai ochi și urechi, domniile voastre...)

Bulibășeală, bulibășeli s.f. dezordine, harababură. Sursa: Argou (2007). 

Nu sunt sigură dacă vine de la BULIBÁȘĂ, bulibași, s. m. Conducător al unei cete de țigani. – Din bulucbașă. Sursa: DEX '09 (2009).

👀👂 Cuvântul aleatoriu:

PORÉCLĂ, porecle, s.f. 1. Supranume dat unei persoane în legătură cu o trăsătură caracteristică a fizicului său, a psihicului sau a activității sale. 2. (Înv. și reg.) Nume de familie. [Var.: (reg.) polícră, poríclă s.f.]- Din sl. poreklo. Sursa: DEX '09 (2009).

👀👂 Cuvântul zilei:

BOȚÍT, -Ă, boțiți, -te, adj. 1. Mototolit. 2. Zbârcit, încrețit (la față). – V. boți. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1882 este inventat și brevetat fierul de călcat electric de către expertul în electronică din New York, Henry W. Seely.

👀👂 Cuvântul zilei (de sâmbătă):
PÓMINĂ s.f. (Rar) Veste, faimă. ◊ Loc. adj. De pomină = a) vestit, renumit, neuitat; b) strașnic, grozav, extraordinar. ◊ Expr. A (i) se duce (sau a(-i) merge) pomina = a se răspândi vestea în lume, a se afla sau a se vorbi despre cineva sau ceva ca despre ceva extraordinar. A se face (sau a ajunge) de pomină = a se face de râs, a se compromite.- Din pomeni (derivat regresiv). Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1917 se instituie Premiul „Pulitzer”.

👀👂

« Premiul „Pulitzer” este un premiu pentru realizările din jurnalism, literatură și compoziție muzicală din Statele Unite. A fost înființat în 1917 prin dispozițiile din testamentul jurnalistului american de origine maghiară Joseph Pulitzer (care a făcut avere ca editor de ziare) și este administrat de Universitatea Columbia. Premiile sunt acordate anual la 21 de categorii. La douăzeci dintre categorii, fiecare câștigător primește un certificat și un premiu în numerar de 15.000 USD. Câștigătorul categoriei „Serviciul public” primește o medalie de aur. (...) Jurnalistul Joseph Pulitzer a lăsat bani prin testament Universității Columbia pentru a lansa o școală de jurnalism și a înființa Premiul „Pulitzer”. A alocat 250.000 de dolari premiului și burselor. El a specificat „patru premii în jurnalism, patru în literatură și dramaturgie, unul în educație și patru burse itinerante”. După decesul său din 29 octombrie 1911, primele premii „Pulitzer” au fost acordate la 4 iunie 1917 (în prezent, premiile sunt anunțate în aprilie). Ziarul Chicago Tribune aflat sub controlul colonelului Robert R. McCormick a considerat că Premiul „Pulitzer” nu este altceva decât o „societate de admirație reciprocă” și nu trebuie luat în serios; ziarul a refuzat să concureze pentru premiu în timpul mandatului lui McCormick, până în 1961. » (Sursa: Wikipedia).

😄

Intră șeful și începe să strige:
- V-am spus de-atâtea ori, în timpul lucrului nu se fumează!
Unul dintre muncitori, uitându-se la șef, îi răspunde placid:
- Păi, cine lucrează?!

😄
Un angajat la o multinațională este chemat în biroul șefului.
Șeful: – Ești concediat!
Angajatul: – Seriooooos?! Credeam că sclavii se vând!

😄

O zi obișnuită de lucru:
Te trezești.

Nokia, Colgate, Nescafe, Hochland, Orbit.

Renault, Compaq, Epson, Nokia, Nokia, Nokia.

McDonalds, Coca-Cola, Orbit.

Compaq, Epson, Nokia, Nokia, Nokia. Renault.

Tuborg.

Tuborg.

Tuborg-Tuborg-Tuborg-Tuborg.

Nokia… Nokia.

Durex.

Colgate.

Te culci.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...