joi, 2 iulie 2020

Dacii liberi: gânduri nostalgice și pline de speranță...

Informatii exceptionale despre GETO-DACI | Rm-Valcea | Ziare.com  

    În loc de motto:

   „Dincolo de granița Imperiului Roman, trăiau, după 106 d. Hr., triburi dacice nesupuse. Este vorba despre geţii din Muntenia, care locuiau însă sub un strict control roman, despre dacii mari din zona Satu Mare, Crişana şi Zarand, de carpi în Moldova şi de costoboci în zona de nord a Carpaţilor.” (Citat dintr-un articol din 2016, al lui Cosmin Pătrașcu Zamfirache, în www.adevarul.ro)

   M-am trezit, în această a doua zi (caniculară) de iulie, cu două cuvinte înfipte în minte: dacii liberi. Știu și eu, ca și domniile voastre, cam totul despre daci și Dacia. Și, nu, chiar nu vreau să fac considerații istorice, sentimentalo-patriotice, etnografice, etimologice sau mai știu eu de care. Vreau doar să spun că îi iubesc pe acești „daci liberi”. Și trag nădejde că spiritul lor n-a murit de tot în noi. Dacă îi dai căutare lui Mister Google, găsești, pe lângă ce ne spune Wikipedia, vreo două pensiuni cu acest nume (plus, cireașa de pe tort: Dacii liberi, Petrova, RESORT and SPA, care rimează cu ha-ha!). Încolo, e cam „secetă”. Mă rog, nu contează, dar efectul alăturării „dacilor liberi” cu Spa-ul e din cale-afară de comic. Am găsit imaginea de mai sus ca să-mi ilustrez aceste rânduri și doar gândul la ce fețe ar face parlamentarii noștri (scoși din somnul lor dulce, din bârfe, certuri și furtișaguri, de apariția unui asemenea războinic-lup, care le cere socoteală) mi-a făcut ziua mult mai frumoasă. Și, în amintirea nostalgică a lor, a dacilor liberi, o să-mi re-botez laptop-ul Dapyx. Păi, așa mai merge, un nume neaoș de dac, ce mă tot prostesc cu „Hatamoto” și „Tata Ștrumpf”? Bine, puteam să-i zic Argeș sau Balaur, dar Dapyx sună muuult mai bine. Aferim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...