duminică, 7 iunie 2020

Gânduri care se pliroforisesc

MOTTO: Mântuitorul Iisus Hristos, în seara Cinei de Taină, a spus despre venirea pe pământ a Sfântului Duh: „Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”. (Ioan 16, 7).

   Astăzi e Duminica Cincizecimii, a Rusaliilor sau a Pogorârii Duhului Sfânt, amintindu-ne iar și iar că, în această zi, când Duhul cel Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinții Apostoli, s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos. Doamne-ajută!

   Și, bineînțeles, acum despre cuvinte. Am întâlnit (nu mai știu unde) verbul următor (pe care l-am pus și în titlu) și mi-am dat seama că, în pofida faptului că habar n-aveam până acum de înțelesul lui, exprimă foarte bine munca asiduă a gândurilor mele de a-și explica unele lucruri, de a se documenta și, mai ales, de a se convinge de adevărul celor întâlnite. Deci:

PLIROFORISÍ, pliroforisesc, vb. IV. Tranz. și refl. (Înv.) A (se) lămuri, a (se) documenta; a (se) convinge. – Din ngr. plirofórisa (aor. lui pliroforó). Sursa: DEX '09 (2009).

   Și iată cu ce m-am pliroforisit astăzi. Cu aceste trei cuvinte care seamănă leit, deși au accente și sensuri diferite:
ANAFORĂ (ANÁFURĂ) s. f. Bucățele de prescură, de pâine care se împart credincioșilor ortodocși la sfârșitul liturghiei. [Var.: anáforă, náfură s. f.] – Din sl. (a)nafora.
ANAFORÁ, anaforale, s. f. (În Moldova și în Țara Românească, în secolele XVIII-XIX) 1. Raport scris adresat domnitorului (de către un mare dregător). 2. Proclamație a domnitorului. – Din ngr. anaforá.
ANAFÓRĂ, anafore, s. f. Procedeu stilistic care constă în repetarea aceluiași cuvânt la începutul mai multor fraze, părți de frază, versuri pentru accentuarea unei idei sau pentru obținerea unor simetrii. [Acc. și anáforă] – Din fr. anaphore, lat. anaphora. (Sursa: DEX 2009).

GLUMELE DE DUMINICĂ:

Un băiat ajunge acasă de la școală și îi spune tatălui său:
– Tată, m-am hotărât ce o să fac când cresc mare!
– Ce? întreabă tatăl.
– O să intru în crima organizată!
Tatăl, impasibil, spune:
– La stat sau la privat?

@

Tânăra soție îi spune soțului:
– Trebuie să te întristez puțin, scumpule. Calitățile mele de bucătar cam lasă de dorit. Știu să gătesc bine numai prăjitură cu mere și pește prăjit.
– Înțeleg, scumpo. Nu e nimic grav în asta! Cu timpul o să înveți... Numai că, spune-mi, acum în farfurie este prăjitură sau pește?

@

În secția de urgențe a unui spital județean este adus un om grav rănit. Medicul de gardă îl examinează și apoi îi dictează asistentei, pentru fișă:
- Traumatism cranial...
- Tra-u-ma-tism cra-ni-o-ce-re-bral, scrise asistenta, vrând să facă pe interesanta.
- Ce găsești tu „cerebral”, zice doctorul, la un bărbat care apare la aniversarea nevestei lui cu amanta?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...