miercuri, 9 octombrie 2019

Gânduri laconice? N-ai să vezi!

Imagine similară

    Uneori, văd că nici în scris (dar, mai ales, prin viu grai) nu reușesc să mă exprim laconic. Pentru că gândurile mele nu sunt deloc laconice. (LACÓNIC, -Ă, laconici, -ce, adj. (Despre vorbire, stil) Care se exprimă în puține cuvinte; scurt, succint, concis, lapidar. ♦ (Despre oameni) Care vorbește puțin (și precis). – Din fr. laconique. Sursa: DEX 2009). Dar, de o viață întreagă, încerc. Când zic „laconic” îmi amintesc că Tudor Mușatescu, cu umorul său fin și ironia sa de om „citit”, scria undeva, în loc de acest adjectiv, termenul  „laocoonic”. Mă distra de câte ori citeam. Căci acest cuvânt inventat de Mușatescu vine de la:

    „Laocoon, preot în templul lui Apollo, a fost cel care s-a îndoit de bunele intenții ale grecilor conduși de Ulise, atunci când și-au anunțat intenția (falsă) de a se retrage, nu înainte însă de a le lăsa un dar: celebrul Cal Troian. Laocoon i-a avertizat pe cei din cetate asupra pericolului, rostind celebrele cuvinte „Timeo Danaos et dona ferentes” („Mă tem de greci chiar și când fac daruri”). Dar nu a reușit decât să-și atragă mânia zeilor. Din mare au apărut doi șerpi uriași care i-au ucis pe Laocoon și pe cei doi fii ai săi.”

   Să lăsăm antichitatea greacă și trecem la cuvintele de miercuri:


CUVÂNT ALEATORIU:

Carólă sf [At: DEX / Pl: ~le / E: fr carole] 1 Dans medieval francez executat în cerc sau în lanț. 2 Muzica după care se execută caroia (1). 3 Muzica și dansul considerate împreună. Sursa: MDA2 (2010).

CUVÂNTUL LUNII: CARACAL.

CUVÂNTUL ZILEI:
MISÍVĂ, misive, s. f. (Astăzi glumeț) Scrisoare, bilet. – Din fr. missive. Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: Ziua mondială a poștelor.

  O să închei, încercând să fiu ceva mai laconică, ca să nu ilustrez imaginea cu „bla-bla-bla”, deși aș zice că ceea ce am scris acum nu e un „bla-bla-bla” chiar fără rost...

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...