vineri, 11 octombrie 2019

Gânduri cu altiță din cuvinte

Image result for costume populare muscelene  

   O să scriu, când o să am timp, mai multe despre costumul popular muscelean. Care este absolut superb. Și asta nu pentru că m-am născut eu în această zonă, nu sunt subiectivă, chiar e foarte frumos. Mie îmi place mult și costumul ardelenesc, dar asta cred că se explică prin faptul că străbunicii mei erau de acolo, de prin zona Rășinarilor. Bun, am să trec, rapid, la cuvintele de vineri: 

Cuvântul aleatoriu:

TABORÍT, taboriți, s. m. Membru al aripii separatiste din mișcarea husită, de orientare radicală. – Din fr. taborites. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul lunii:  

CARACAL.

Cuvântul zilei:
DILIGÉNT, -Ă, diligenți, -te, adj. (Livr.) Harnic, sârguincios, zelos. – Din lat. diligens, -ntis, fr. diligent. Sursa: DEX '09 (2009)

Cheia alegerii: S-a născut, în 1884, Eleanor Roosevelt, soția președintelui Statelor Unite ale Americii, Franklin Delano Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului. A participat la formarea a numeroase instituții, cea mai notabilă fiind Organizația Națiunilor Unite, prezidând comitetul ce a aprobat „Declarația universală pentru drepturile omului”.

Și, tot rapid, două cuvinte legate de costumul popular:

ALTÍȚĂ, altițe, s. f. Porțiune ornamentată prin alesătură sau prin cusătură în partea de sus a mânecilor iilor. – Cf. sb. latica. Sursa: DEX '09 (2009)

MARCHIZÉT, marchizeturi, s. n. 1. Țesătură de bumbac, subțire și transparentă, din care se fac rochii, perdele etc. 2. Sortiment de marchizet (1). – Din germ. Markisette. Sursa: DEX '09 (2009).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...