miercuri, 2 octombrie 2019

Cuvinte ce tudlășesc printre gânduri...

Imagini pentru octombrie

    MOTTO: „Curiozitatea este chiar baza educației şi, dacă îmi spui că curiozitatea a omorât pisica, eu spun doar că pisica a murit într-un mod nobil.” (Arnold Edinborough)

   Recunosc, sunt o ființă curioasă, mereu în căutare de explicații și am momente când mă simt descurajată pentru că sunt atâtea de învățat și timpul e atât de puțin. Plus „minusurile” din firea mea, adică faptul că mă plictisesc cam repede și nu aprofundez cum trebuie o problemă. Dar sunt curioasă, asta e clar! Iată ce am găsit (pe 9am.ro) în legătură cu citatul pus de mine ca motto și cu expresia (folosită uneori greșit) „Curiozitatea a ucis pisica”:

   „Curiozitatea a ucis pisica" este un proverb folosit pentru a avertiza asupra pericolelor investigațiilor inutile. Se pare însă că o mai veche versiune a acestei expresii este, de fapt, „Grija (în engleză - „care”) a omorât pisica”, potrivit rd.com. Nu este foarte clar cum, până la sfârșitul anilor 1800, „care” (grijă) a devenit „curiosity” (curiozitate), cert este că se uită mereu și continuarea replicii publicate pentru prima dată în anul 1905: „Curiozitatea a omorât pisica, dar satisfacția a adus-o înapoi”. Pe scurt: ai putea intra în probleme dacă ești vocal și investighezi ceea ce te interesează, însă aflarea adevărului merită adesea să-ți asumi riscul.” 

   Bine, și fiindcă tot „vorbim” de curiozitate, iată care sunt cuvintele de miercuri, de pe dexonline.ro:

Cuvântul aleatoriu este:

Tudășlí, tudășlésc, vb. IV (reg.) a se interesa, a iscodi, a se informa. Sursa: DAR (2009).

Cuvântul lunii octombrie rămâne:

CARACÁL s. m. linx cu urechile negre, în Africa și în stepele din sud-vestul Asiei; râs de pustiu. (< fr., sp. caracal). Sursa: MDN '00 (2000).

Cheia alegerii: Evenimentele din Caracal ar putea să schimbe fața României.

Cuvântul zilei este:

ÉXITUS s. n. (Livr.) Moarte, sfârșit. – Cuv. lat. Sursa: DEX '09 (2009)
Cheia alegerii: S-a născut în 1904 scriitorul englez Graham Greene. Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale se intitulează „Sfârșitul unei iubiri”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...