vineri, 18 octombrie 2019

Gânduri făcute marț

 Imagini pentru joc de table

     Ieri am împlinit o vârstă (sau, ca să râdem un pic, am prins în buchețelul vieții încă un trandafiraș) care m-a dus cu gândul la jocul de table. Eu nu știu să joc table (sau, mai de fițe, backgammon), dar am auzit, ca toată lumea, expresii ca: marț, șase-sașe, poartă-n casă. M-am gândit că doar astea s-ar putea aplica în anul ce urmează, căci nu mă văd ajungând pe celebra Route 66 (care leagă orașele americane Chicago și Santa Monica). Bun, să trecem la cuvinte:

MARȚ s. n. (În expr.) A face (pe cineva) sau a fi (ori a rămâne) marț = a) a bate (pe cineva) sau a fi bătut categoric la jocul de table, de cărți sau la altă întrecere; b) a întrece sau a fi întrecut, a depăși sau a fi depășit categoric; c) a face sau a fi pus în situația să nu mai poată obiecta sau spune nimic. [Var.: (pop.) marți s. n.] – Din tc. mars. (DEX 2009).

A avea poartă-n casă expr. (intl. – la jocul de table) a fi inatacabil. (Dicționar de argou). 

Și, ca să-mi țin obiceiul, cuvintele de vineri:

Cuvântul aleatoriu:

SNOÁVĂ, snoave, s. f. Scurtă povestire folclorică, orală, cu conținut anecdotic, inspirată din viața de toate zilele. – Din sl. iznova „din nou”. Sursa: DEX '09 (2009.
Cuvântul lunii: CARACAL.
Cuvântul zilei:
VEDÚTĂ s. f. vedere, priveliște, perspectivă din care se privește un peisaj, un oraș (în pictură, desen sau grafică). (< it. veduta). Sursa: MDN '00 (2000)
Cheia alegerii: S-a născut, în 1697, Giovanni Antonio Canal, cunoscut sub numele de Canaletto, pictor peisagist italian, considerat maestrul vedutelor. A pictat numeroase tablouri reprezentând Veneția, Roma și Londra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...