duminică, 13 octombrie 2019

Atrapă pentru gânduri

 Imagini pentru parisul toamna

MOTTO: „L’esperance, toute trompeuse qu’elle est, sert au moins à nous mener à la fin de la vie par un chemin agreable.” („Speranța, așa înșelătoare cum e ea, e de folos pentru că, cel puțin, ea ne conduce spre sfârșitul vieții pe un drum plăcut”)  - La Rochefoucauld

   Azi, pe un soare care ardea ca în plină vară, eu am fredonat toată dimineața cântecul lui Adamo, „Tombe la neige”. Ce vreți, Cănuță, om sucit! Așa că, oui, ca să fiu în temă, mi-am căutat un motto în franceză, o imagine de toamnă cu atât de mediatizatul Tour Eiffel și, ca să nu mă dezmint (și, recunosc, ca să fiu un pic autoironică), o să scriu, în continuare, cuvintele găsite azi pe dexonline.ro. Aveam de gând (dar o să fac asta în altă postare) să spun ce-mi sugerează mie cuvintele acestea, să brodez un fel de istorioară cu fiecare. Dar azi, cuvântul cel aleatoriu nu-mi spune nimic, plus că m-a mai făcut și să caut un altul, pentru că recunosc că nu mai știam ce-i aia „fagocitoză”. Deci, cuvintele și o „glumiță”, la sfârșit:


Cuvântul aleatoriu:
Opsonină sf [At: DN3 / Pl: ~ne / E: fr, it opsonine] Substanță injectabilă extrasă din seruri imune care are capacitatea de a activa fagocitoza leucocitelor. Sursa: MDA2 (2010)

FAGOCITÓZĂ, fagocitoze, s. f. (Biol.) Proces de înglobare și de digerare a bacteriilor și a altor corpuri străine din organism de către fagocite. – Din fr. phagocytose. Sursa: DEX 2009.

 

Cuvântul lunii: CARACAL.
 

Cuvântul zilei:

ATRÁPĂ s.f. (Franțuzism) Farsă, cursă, păcăleală. ♦ Obiect destinat a înșela prin amuzament; (p. ext.) mulaj. [< fr. attrape]. Sursa: DN (1987)

Cheia alegerii: S-a născut în 1971 Sacha Baron Cohen, comediant englez, cunoscut pentru personajele Ali G, Borat, Brüno și Generalul Aladeen și pentru farsele sale cărora le cad victime vedete sau oameni obișnuiți.

*

Soțul vrea să plece la sală și, politicos, își invită și soția:

– Iubito, plec la sală. Ai vrea să mergi cu mine?

– De ce? Îţi par grasă?

– Dacă nu vrei să mergi, nu mergi!

– Aha, acum sunt şi leneșă?

– Calmează-te, dragă! Nu am insinuat nimic!

– Acum sunt şi isterică, nu?

– Nu am spus asta!

– Aha, bravo, deci sunt şi mincinoasă, pe deasupra!

– Ok. Nu mergi!

– Stai puțin! Dar de ce vrei tu să te duci singur la sală? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...