miercuri, 4 mai 2022

Gânduri în chaise-longue

 

(Imagine © Kaufland România/ Desenator: Cristian Florescu)


Înainte să plec să robotesc prin grădină, am vrut să fac „inspecția” cuvintelor de azi, și am observat că dexonline.ro a inițiat o nouă rubrică („prietenii știu de ce”), cu titlul „Expresii vizuale, cu și despre mâncare, ilustrate de Kaufland”. Sunt simpatice și bine ilustrate. Am ales și eu una, pentru azi:
A o face de oaie, expr. a face o gafă mare, a comite o greșeală mare/ o eroare. Sursa: Argou (2007).

👀

Cuvântul aleatoriu: ȘEZLÓNG, șezlonguri, s. n. Scaun pliabil pe al cărui schelet de lemn sau de metal este montată o pânză și al cărui spătar mobil se poate înclina după preferință. – Din fr. chaise-longue. Sursa: DEX '09 (2009).

👀

CUPÚRĂ [CU-PÜ-] s. f. 1. tăietură; (parte dintr-un) articol, anunț etc., tăiat dintr-un jurnal. 2. (fin.) bilet de hârtie, cu imprimare specială, emis ca bancnotă, bani de hârtie și titluri de valoare (acțiuni și obligațiuni). (< fr. coupure). Sursa: MDN '00 (2000). Cheia alegerii: În anul 2016 Banca Centrală Europeană hotărăște încetarea emiterii bancnotei de 500 de euro în contextul luptei împotriva finanțării terorismului.

👀

Eu voiam să scriu azi despre o altă expresie românească, „a umbla în dorul lelii”. Îi știam eu sensul, dar necesita niște lămuriri. Iată-le:

Expresia „a umbla în dorul lelii” înseamnă „a umbla fără rost”, „a umbla creanga, teleleu, brambura, fără țintă”. Pentru a înțelege mai bine de unde provine această expresie „solicităm” ajutorul Dicționarului Explicativ al Limbii Române. În dicționar cuvântul „Lele” reprezintă o formă de adresare. „Lele” este un termen de respect cu care se adresează la țară un copil sau o persoană mai tânără unei femei în vârstă. De asemenea, termenul mai poate avea sensul de „iubită”, „mândră” sau chiar „femeie rea” sau „imorală”. Termenul poate fi folosit și pentru genul masculin. O expresie cunoscută de bunici, precum „fecior de lele”, poate însemna om șmecher, șiret, ticălos. (...) Acum, când știm ce înseamnă „lele” e mai ușor de înțeles și explicat această expresie, nu-i așa? Dacă nu v-ați dat seama, vă spunem noi. Un tânăr umblă în dorul lelii, atunci când este îndrăgostit și se plimbă fără rost sau fără o direcție clară.” (Sursa: https://stiripentrucopii.com/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...