vineri, 6 mai 2022

GÂNDURI CU SOCOTINȚĂ

MOTTO: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.” (Constantin Brâncuși)

 

Despre asta e vorba: despre „a te pune în starea” de a acționa. La mine durează un pic, pentru că sunt cam nehotărâtă și cumpănesc totul prea îndelung, ca oricare Balanță ce ce respectă. Glumesc, așa e firea mea. Mă rog, nu cred că acest aspect vă interesează pe domniile voastre. Și tocmai de aceea, mă grăbesc să trec la cuvintele din dexonline.ro.

👀 Cuvântul aleatoriu:

SOCOTÍNȚĂ ~e f. înv. pop. 1) Opinie a unei persoane despre cineva sau ceva; judecată; părere. 2) Cumpănire atentă a lucrurilor; judecată dreaptă. 3) Facultate a omului de a gândi și de a înțelege sensul și relațiile dintre fenomene; intelect; rațiune. /a socoti + ~ință. Sursa: NODEX (2002).


(Imagine © Kaufland România; Ilustrație: Monica Ghițescu)

👀  Apoi, apropo de imaginea de mai sus, expresia a-și ieși din fire / din pepeni / din țâțâni - a se înfuria, a-și pierde cumpătul. Sursa: Argou (2007); adăugată de Laura Gellner.

👀  Cuvântul zilei:
FOÁLE, foale, s.n. 1. Aparat care servește la comprimarea și la suflarea aerului cu ajutorul unei camere cu burduf de piele cu pereți plisați, acționată prin mânere sau printr-un sistem de pârghii. ♦ Burduful plisat al unor instrumente muzicale (acordeon, armonică etc.). ♦ Sac primitiv făcut din pielea unor animale; burduf. 2. (Reg., fam.) Abdomen. [Var.: (1) foi s. m.] – Lat. follis. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1829, austriacul Cyrill Demian depune brevetul pentru acordeon.

💫 P. S. Habar n-am dacă gândurile mele sunt cu socotință. Asta dacă mă uit la punctul 1 și 2. Cât privește punctul 3, eu susțin că gândesc, dar de o vreme am renunțat, cu părere de rău, la „a înțelege sensul și relațiile dintre fenomene”...

😆 Și bonusul:

Soțul și soția în pat, gata de culcare. Sună telefonul. Soțul ridică receptorul, ascultă vreo câteva secunde, apoi închide. Soția îl întreabă:

- Cine era?

Soțul răspunde, calm:

- Probabil cineva de la Institutul Meteo, care a greșit numărul. A întrebat: „Draga mea, orizontul este curat?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...