joi, 19 mai 2022

GÂNDURI CALICE

  

MOTTO: „O carte care mă dă pe spate este una care mă face să-mi doresc ca autorul să-mi fie bun prieten, pe care să-l pot suna ori de câte ori vreau. Dar asta nu se întâmplă des, într-adevăr.” (J. D. Salinger)

 

    Titlul de astăzi a pornit (cum mi s-a mai întâmplat), de la cuvântul aleatoriu. Acum am să spun, domniile voastre, fără falsă modestie, că gândurile mele de azi (și nu numai de azi) nu-s sărace, ci avare. Adică, s-au adunat în grupulețe și șoptesc conspirativ între ele, fără să-mi dea voie să ascult la ușa iatacului lor. Și Inspirația mea, doborâtă de oboseală și enervată de multe chestii, s-a încuiat în budoarul ei. Asta e, mă voi descurca cum pot. Voiam să mărturisesc, spășită, că din primăvară până-n toamnă, tot robotind pe-afară, nu prea mai am vreme să citesc. Sau, dacă am timp, sunt prea ostenită. Plus că am devenit cam pretențioasă și, spre deosebire de „cititul de-a valma”, pe care-l practicam în tinerețe, acum îmi trebuie ceva timp pentru a găsi o carte care să „mă prindă”. Am ales, apropo de asta, citatul de mai sus, care mi-a plăcut la nebunie. Mai întâi m-am hlizit oleacă pentru că expresia „mă dă pe spate” mi-a dus rapid gândul (unicul, care e de planton) la bancul acela cu anunțul la ziar și cu Diclofenacul...

👀  Deci:
CALÍC, -Ă, calici, -ce, adj. (Adesea substantivat) 1. Lipsit de mijloace materiale elementare; foarte sărac. ♦ (Înv.) Care cerșește; cerșetor. 2. Zgârcit, avar1. 3. (Înv. și reg.) Atins de o infirmitate vizibilă (olog, ciung etc.). – Din ucr. kalika. Sursa: DEX '09 (2009)

👀  Cuvântul zilei:

PRIHÁNĂ, prihane, s. f. (Rar) Faptă care încalcă morala; vină morală, necinste; păcat. ◊ Loc. adj. Fără (de) prihană = curat, pur2, nevinovat; cast. – Din ucr. pryhana. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1536, Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, este executată pentru presupusul adulter, incest cu fratele ei George, și trădare. Istoricii văd acuzațiile contra ei ca fiind neconvingătoare.

😹

Doi prieteni stau de vorbă, la o bere:

- Măi, ia uite, fosta nevasta mi-a trimis un mesaj: „Aș vrea să fii aici!”

- Încă mai ține la tine?!

- Da' de unde! Așa face de fiecare dată când trece pe lângă un cimitir!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...