sâmbătă, 6 martie 2021

SIMFONIE DE GÂNDURI ȘI CUVINTE

De 10 ori despre... simfonie - Radio România Muzical  

     Scriu azi doar câteva cuvinte. Pentru că nu am vreme, și nici inspirație, dar înainte de cuvintele zilei (acelea date de dexonline.ro), vreau să mai adaug și eu câteva. Și asta pentru că, în această zi de Sâmbăta Moșilor (de iarnă), natura ne-a dăruit, la Domnești, toată gama precipitațiilor: ploaie, lapoviță, câțiva fulgi de nea. Și asta mi-a făcut gândurile să asculte o simfonie a lor, ușor ciudată și afonă, dar totuși armonioasă. Dar acordurile s-au oprit brusc, pentru că mi s-a făcut foame și acum, nu mai aud niciun sunet de gând. Deci, cuvintele:

CUVÂNTUL ALEATORIU este, mă scuzați, DOBITÓC, -OÁCĂ, dobitoci, -oace, s. n., s.m. și f., adj. 1. S.n. Animal patruped (domestic). 2. S.m. și f., adj. (Peior.) (Om) care este lipsit de inteligență sau de bun-simț. – Din sl. dobytŭkŭ. (Mda...)

CUVÂNTUL LUNII: (Tot) FRAUDĂ. (O, da!)

CUVÂNTUL ZILEI:
OCULTÁ, ocultez, vb. I. Tranz. (Livr.) 1. (Astron.) A suferi o ocultație. 2. A face mai puțin vizibil un semnal luminos, interpunând un ecran. 3. A ascunde vederii, a face să dispară. 4. Fig. A ascunde ceva, a trece sub tăcere; a disimula. – Din fr. occulter. Cheia alegerii: Pe 6 martie 1967 s-a născut Glenn Greenwald, jurnalist, scriitor și, începînd cu 2013, denunțător al programelor de supraveghere în masă derulate de diverse guverne.

Și:

OCÚLT, -Ă, oculți, -te, adj. 1. Care aparține ocultismului, privitor la ocultism, de ocultism; ocultist, ocultistic. Științe oculte - doctrine și practici prezentând un caracter ezoteric și care au ca obiect fenomene tainice, supranaturale inaccesibile cunoașterii obișnuite. 2. Ascuns, tainic, misterios. (Adverbial) Pe ascuns, în taină. Din fr. occulte.


BANCUL ZILEI:


Un polițist oprește un motociclist care părea că se grăbește cam tare.

- Dar domnule ofițer, spune motociclistul, pot să vă explic...
- Niciun cuvânt! sare ofițerul. Te las să te calmezi la închisoare până când se întoarce șeful meu.
- Dar, domnule ofițer, vreau doar să spun că...
- Ţi-am mai spus să te liniștești. Acum te duc în arest!
Peste câteva ore, ofițerul vine să vadă ce mai face deținutul și-i spune:
- Hai, nu mai fii supărat, din fericire pentru tine, șeful este la nunta fiicei lui. O să vină foarte bine dispus de acolo.
- Credeți? răspunde deținutul. Eu sunt mirele...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...