marți, 16 martie 2021

Boroboațe și niște gânduri...

  

Cuvântul poartă iubirea de la un om la celălalt. Cugetări despre cuvânt.

Ca să parafrazez o lozincă tare haioasă de interzicere a fumatului, ce se găsea pe holul Spitalului din Domnești (în vremea când mai aveam spital, și, mai ales, când avea ca director pe minunatul Om și profesionist doctor Teja Papahagi), „Fac boroboațe o zi DA și o zi NU. Azi e ziua de NU”. Da, azi NU, dar zilele trecute am avut câteva boroboațe la activ. Ei, mai greșește omul, nu? Ducă-se! Dar iată cuvântul cu pricina:

BOROBOÁȚĂ ~e f. Faptă nesocotită cu urmări neplăcute, dar lipsită de gravitate; poznă; năzbâtie; bazaconie; șotie. [Sil. -boa-ță] /Orig. nec. Sursa: NODEX (2002).

Cuvântul aleatoriu de azi e: NANGHÍN s. n. Țesătură de bumbac foarte deasă și rezistentă, folosită la confecționarea dosurilor de perne. [Var.: nanchín s. n.] – Din fr. nankin. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:  AÚL, aule, s. n. Sat de munte în Crimeea, Caucaz și Asia Centrală. – Din rus. aul. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 2014, sub presiunea Moscovei, este organizat în Crimeea un referendum privind aderarea la Rusia. Rezultatele anunțate sunt de 96,77% dintre alegători în favoarea aderării, cu o rată de participare de 86%. Crimeea fusese până în acea zi o regiune a Ucrainei.

Cuvântul lunii (și, aș adăuga eu, al anului, deceniului): FRAUDĂ.
               

Poezia zilei: „N-ai tu...” de Mugur Dumitriu
 

N-ai tu parcuri câtă ploaie
Port de ceva timp în mine
Câte fulgere m-ar arde
Și cât tunet m-ar tuna
Nici statui să țină-n brațe
Tot nimicul de la tine
De când umbra mea albastră
S-a pierdut de umbra ta
 

N-ai tu șoapte câte gânduri
Ți-aș putea picta pe coapsă
Și nici somnuri câte vise
Ți-aș dormi ușor pe sâni
N-ai tu paturi câtă noapte
Aș putea iubi cu tine
Răsuciți în antivalsul
Ultimilor doi nebun

 

N-ai tu... joi, cât mi-ești de luni...”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...