joi, 11 martie 2021

Brambureală de gânduri

Prognoza meteo, 9 martie 2021. Vânt, ploaie și ninsoare! Cum va fi vremea  în Capitală  

MOTTO: „Curaj înseamnă să te întorci acasă la miezul nopții, să-ți vezi nevasta așteptându-te, furioasă, cu un măturoi în mână şi să o întrebi: „Încă mai faci curat, sau tocmai te pregăteai să decolezi?” (Anonim)


     Ca să parafrazez motto-ul, am să zic că, în cazul meu, curaj înseamnă să mă așez la masa de scris, să vin aici la blogul meu și să nu am nicio fărâmă de inspirație. O să mă ocup numai de cuvintele date azi de dexonline.ro, căci ale mele slove sunt pierdute printre neuronii înghețați și ușor gripați. Dar înainte, tot o să spun că, după o ninsoare de o zi și o noapte, afară e acum mai multă zăpadă decât a fost toată iarna. Deh, asta e! 

Cuvântul aleatoriu:

SEMÉM, sememe, s. n. (Lingv.) Unitate de semnificație a unui cuvânt alcătuită din mai mult seme. – Din fr. sémème.
SEM, seme, s. n. (Lingv.) Fiecare dintre trăsăturile semantice pertinente care intră în alcătuirea unui semem. – Din fr. seme. Sursa: DEX '09 (2009)


NOTĂ: Poate sunt eu cam bramburită la minte astăzi, dar cele două definiții de mai sus pot fi o ilustrare a zicerii „a fi lămurit buștean”. Nu am energie să caut mai departe ce-i cu semele și cu sememele astea, zău!
Cuvântul zilei:

Zăpădoc sn [At: V. ROM. decembrie 1964, 38 / Pl: ? / E: zăpadă + -oc] (Rar) Cantitate mare de zăpadă (1). Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: În 1888, o furtună masivă de zăpadă, ce a durat trei zile și jumătate, a paralizat coasta de est a Statele Unite. La sfârșitul vremii rele, ​se înregistrează ​aproximativ 400 de decese. 

 

NOTĂ: Nu știam cuvântul... Pe la noi nu-i chiar zăpădoc, dar cu siguranță că toate ziarele vor scrie, în disperare, despre ninsori abundente, drumuri impracticabile, și multe alte chestii alarmiste și panicarde.

 

BANC:


Ion nu putea să-și repare mașina, era foarte nervos și înjura de toți dracii. Trece pe drum preotul și îi spune: 

- Fiule, nu mai înjura, roagă-te!

Jenat, Ion începe să spună o rugăciune, iar mașina pornește ca din minune.

La care preotul:
- Ei, fir-ar a dracu' de treabă!


::J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...