marți, 7 mai 2019

Gânduri alandala

MOTTO: „Nu subestima puterea cuvintelor și a gândurilor. Tot ceea ce-ți repeți în fiecare dimineață poate să te pună pe cărarea dorită a vieții. Gândește-te și vorbește despre victorie, succes, fericire și binecuvântări pentru a-ți influența destinul.” (Nina Bolivares)
(ALANDÁLA adv. (Fam.) La întâmplare, în dezordine, fără nici o noimă; pe dos. [Var.: halandála adv.] – Din ngr. álla and’álla „unul în locul altuia”). 

Ei bine, „meciul” dintre soare (care-i unul singur, dar puternic) și ploi (care-s mai multe și foarte insistente) continuă și azi. Printre picături (la propriu), am ieșit în fugă ca să întind niște „nefericite” de rufe pe culme (hm, on dit comme ça en...) la uscat, apoi am mai aranjat câte ceva prin interiorul casei și, brusc, am hotărât să „aranjez” un pic și interiorul meu, în sensul că musai o să văd un film sau câteva episoade dintr-un serial, o să citesc ceva și, evident, o să mănânc un pic de ciocolată. Dar înainte, voi scrie aici câteva citate din cartea „De re culinaria” a lui Păstorel Teodoreanu (adică Al. O. Teodoreanu, fratele lui Ionel Teodoreanu, „Metaforelul” din „La Medeleni”), și anume, ceea ce publica domnia sa, în celebra Cronică gastronomică din luna august 1934, în „Adevărul literar și artistic”. Mi-au plăcut mai multe din cele scrise acolo, dar azi am ales următoarele:

Vinurile licoroase au parcă anume denumiri sonore, pentru a putea fi cerute de bețivii ordinari: Mar-sa-la! Ma-de-ra! Ma-la-ga! Aș vrea să văd un om beat rostind fără inconveniente: Châteauneuf-du-Pape, Clos de la Comtesse sau Rüdesheimer.”

Prejudecățile micii-burghezii sunt atât de răspândite și civilizația atât de departe, încât intelectualii români sunt convinși că bucătăria este o treabă femeiască.”

Dabija-Vodă, zice cronicarul, bea vinul din ulcică de lut. zicând că-i mai dulce. Din asta rezultă: a) ori că pe vremea lui Dabija-Vodă nu se găseau vinuri decât din cale-afară de acre, ori că: b) Dabija-Vodă era un mediocru băutor.

Dacă o să mai am chef, o să continui mâine. Sper că astăzi nu vi s-a părut chiar tot ce-am scris că e cam...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...