joi, 9 mai 2019

Degringoladă printre gândurile mele

Imagini pentru degringolada 

Am „pornit” astăzi înspre blogul meu pentru că, deși încearcă să iasă soarele, e așa de frig afară, încât hotărârea mea voinicească de a ieși în peisajul lacustru al grădinii m-a părăsit brusc. Clănțănind ușor din dinți (Doamne ferește!), am intrat iar în casă și, iată, îmi spun aici gândurile, multe la fel de înfrigurate și dezamăgite ca și mine. Hotărât lucru, munculița mea de a mă convinge singură să fiu mai optimistă și să nu-mi mai fac gânduri (inevitabil!) din orice, nu prea dă mereu roade. Mai încerc. În momentul de față (adică de vreo patru zile și, probabil, încă vreo patruzeci), pentru ridicarea moralului, văd un serial de comedie american, „Modern family”, care încă mă amuză copios, dar știți domniile voastre cum e când mănânci prea multe dulciuri... O să revin la „tema” asta în altă scriere.

Bun, am pornit cu titlul ăsta din cauză că, găsind pe ici, pe colo, cuvântul degringoladă, folosit în cele mai năstrușnice formulări, l-am căutat și, mea culpa, nici eu nu-i dădeam sensul chiar corect, îmi sugera mai mult o „încurcătură”. Deci, DEX-ul (2009) zice: „DEGRINGOLÁDĂ, degringolade, s. f. Prăbușire, rostogolire rapidă, cădere. ♦ Fig. Decădere treptată, degradare progresivă, ruinare. – Din fr. dégringolade.”

Mda, degringoladă printre gândurile mele - e o formulare foarte potrivită mie, pentru că uneori mă uimesc (pe mine însămi) cu această rapiditate cu care trec de la gânduri „ordonate” (da, sunt o „Balanță” care adoră planificarea, listele, ordinea și lucrurile frumoase, temeinic puse la locul lor) la stări de panică a gândurilor, când mi se pare că toți (oamenii) și toate (lucrurile) mă copleșesc. Noroc că aceste stări sunt trecătoare și că scrisul mă ajută să le fac să dispară. Pentru un timp. Cred că ar cam fi momentul să-mi ordonez un pic gândurile, pentru că, de la a fi „alandala”, au trecut la „degringoladă” și n-aș vrea ca după colț să le aștepte cuvinte ca „abulie” sau „colaps”. 

Gata pentru astăzi cu scrisul. Am mai făcut o „testare” a vremii de afară și văd că începe să fie mai cald. Așa că îmi iau gândurile cu mine și ne ducem să facem un pic de grădinărit...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...