duminică, 1 octombrie 2023

O duminică cu gânduri buchisite

  MOTTO: „Dacă ceva te nemulțumește, nu fi surprins. Noi numim asta Viață.” (Anna Freud) 

 

Am pornit cu „scrisul” azi de la cuvântul aleatoriu (vezi FB, vezi dexonline.ro), adică verbul „a buchisi”. Mi-am dat seama cu mare tristețe că, cel mai adesea, gândurile mele, ca și scrierile mele, sunt cam buchisite. Mă bucur totuși că buchiseala mea, adică „executarea unui lucru cu multă migală; învățarea cu mult efort și migală”, ca și curiozitatea nestăvilită, mă duc înspre lucruri noi, deci aflu mereu câte ceva (și nu știu dacă mi-e de folos ori ba, dar știu că asta îmi aduce multă bucurie). Astăzi am aflat că Anna Freud (1895-1982) este cea mai mică fiică a lui Sigmund Freud, având contribuții esențiale în domeniul psihanalizei copilului. Voi aprofunda subiectul. Am mai aflat și că la Cluj există o librărie intitulată, foarte fain, „LA BUCHISEALĂ” (a se vedea imaginea, cam încețoșată, e drept,dar a fost singura pe care am găsit-o). Ieri am citit din întâmplare un cuvânt care mi-era necunoscut, deci am pornit acum să aflu ce este ieșnița, un fel de mâncare de prin nordul Bucovinei, specifică bucătăriei huțule:

Ieşniţa. Pentru a o prepara, avem nevoie de smântână, ouă bătute şi foi de ceapă verde. Se pune smântâna la fiert şi apoi se amestecă cu ouăle bătute. Se adaugă puţină făină de grâu. La foc moale. Se amestecă cu o lingură de lemn până când untul iese la suprafaţă. Se serveşte cu mămăliguţă de cartofi.

Mămăliguţa cu cartofi. După ce au fost curăţaţi, cartofii se pun la fiert, într-un ceaun. Apoi, se adaugă făină de porumb şi puţină făină de grâu sau griş. Se amestecă bine, folosindu-se un făcăleț special. Se serveşte cu tochitură, cu huslincă (?!), cu unt şi brânză.”

Sursa: https://izvoarelesuceveibucovina.wordpress.com/tag/iesnita/ 

P. S. Ieri (sau alaltăieri) văd că mi-am notat să scriu ceva pe blog, sub titlul (cam lung) „Am gânduri care nu mai știu dacă să plângă sau să râdă”. Dar între timp, fatalmente, am uitat care erau motivele mele de a râde (sau măcar a zâmbi), căci nu mi-am notat decât câteva dintre chestiile care mă întristează (sau, mai degrabă, mă enervează), adică titlurile din ziare sau de la TV, care anunță, foarte prăpăstios, că războiul se apropie de noi (amenințări la granița României), că în 2024, criza economică se va accentua (prețuri și mai mari, cursul valutar), că echinocțiul de toamnă ne afectează negativ, că vine iar Covidul peste noi, că trecerea la ora de iarnă ne va aduce și ea astenii și depresii. Păi, mulțumim din suflet, domnilor ziariști și reporteri, ne faceți viața și mai frumoasă, căci și așa pluteam pe niște norișori roz, fiind toți sănătoși, veseli și plini de bani...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...