marți, 15 februarie 2022

Trei gânduri în cinci direcții

 nehotărâre Arhive - Centrul tău de Consultanță

Singurătatea nu înseamnă să nu ai oameni în jur, ci să nu poţi comunica lucruri care contează pentru tine, sau să te abții să exprimi anumite puncte de vedere pentru că alții le găsesc imposibil de acceptat.” (Carl Gustav Jung)


Pornind de la acest titlu și de la acest citat, o să scriu în continuare (fără să le comentez) doar despre niște cuvinte cu care m-am „întâlnit” eu în săptămâna care a trecut și care mi s-au părut interesante. Și, poate, ca să-mi descrețesc fruntea, voi scrie și câteva glume...

👍

HALÁL interj. Exclamație care exprimă admirația; bravo! ◊ Expr. (Fam.) Halal mie (sau ție etc.) sau halal să-mi (sau să-ți etc.) fie! = bravo! te felicit! să-ți fie de bine! – Din tc. halal.
HALAL - Halal și haram sunt termeni universali, folosiți de musulmani, ce se aplică în toate aspectele vieții. Acești termeni sunt utilizați în mod obișnuit pentru produsele alimentare, produsele din carne, cosmetice, produsele de îngrijire personală, produsele farmaceutice, ingredientele alimentare și materialele care vin în contact cu alimentele. 

👎

HARÁM, (1) haramuri, s. n. (Reg.) 1. Vită slabă, prăpădită. 2. Jaf, pradă. ◊ Loc. adj. și adv. De haram = (lăsat) la voia întâmplării, fără stăpân, expus jafului. ◊ Loc. adv. De haram = de pomană, degeaba; pe nedrept. ◊ Expr. Haramul haram se face sau (de) haram vine, (de) haram se duce ori de haram a fost, de haram s-a dus = lucrul câștigat pe nedrept se pierde precum s-a dobândit. Haram că... = păcat că...; degeaba... Haram de... = vai de... – Din tc. haram „ilicit, prohibit”.
Halal este termenul coranic care înseamnă „permis”, „legal” din punct de vedere religios. Acest termen este opus celui de haram care înseamnă „interzis”, „nepermis” sau „ilegal”. (Wikipedia)
ZURBÁ, zurbale, s. f. (Înv.) Revoltă, răscoală. ♦ Gălăgie, zarvă; ceartă, bătaie. [Var.: zúrbă, zurbálă s. f.] – Din tc. zorba. Sursa: DEX '09 (2009).

😲

Și, de aici,
ZURBAGÍU, -ÍE, zurbagii, adj. (Adesea substantivat) Căruia îi place să se certe; scandalagiu. ♦ (Înv.) Răsculat, răzvrătit, rebel. – Zurba + suf. -giu. Sursa: DEX '98 (1998).


TÁPĂ, tape, s. f. Scobitură, tăietură care se face la capătul lemnelor de construcție pentru a le putea îmbina unele cu altele. ♦ Tăietură care rămâne în trunchiul unui copac când tăietorul lovește cu toporul o dată pieziș și altă dată orizontal. – Et. nec.

💖

Cuvântul zilei: (A) TUȘÁ, tușez, vb. I. Tranz. 1. (Livr.) A emoționa. 2. A verifica netezimea suprafețelor metalice de contact sau de sprijin ale unui element de mașină. – Din fr. toucher. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1948 s-a născut Art Spiegelman, un mit al benzii desenate moderne, devenit celebru pentru „Maus. Povestea unui supraviețuitor”, unde înfățișează ororile Holocaustului. E singurul roman grafic premiat cu Pulitzer (1992).

😊

Un tip stă în genunchi în fața prietenei lui blonde și o întreabă:

- Iubito, vrei să-mi porți numele?

- Nu, nu-mi place să mă cheme Costel...

😃

Un șofer este oprit la un control de un echipaj al poliției rutiere
- Bună ziua, sunt agent Ion Vasile! Actele la control, vă rog!
- Poftiți actele domnule polițist ... Dar de ce m-ați oprit?
- Conduceați haotic. Permisul unde e?
- Permisul nu îl am la mine...

- Dar unde îl aveți?
- I l-am împrumutat unui coleg de-al dumneavoastră pentru trei luni...
😄 

La oftalmolog...

- Doctore, oare e-adevărat că dacă am să mănânc mai mulți morcovi am să văd mai bine?

- Te mai îndoiești? Dumneata ai văzut vreodată iepure cu ochelari?
😆 

- Domnule doctor, ieri mi-am ținut răsuflarea timp de cinci minute.

- Extraordinar, zice doctorul, erai sub apă?

- Nu, într-un dulap…

😉

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...