miercuri, 16 septembrie 2020

NOIAN DE GÂNDURI

Într-adevăr, zilele trecute aveam multe gânduri care mi se păreau demne să fie aduse aici (întru păstrare sau pentru privirea domniilor voastre, puținii dar deosebiții mei cititori). Nu erau ele chiar un noian, mai exagerez și eu, dar erau. Ei, dacă nu le-am notat când trebuia, s-au supărat și au fugit. Acum mi-e capul cam gol (și nu în sensul că nu am batic sau pălărie), așa că o să mă ocup de cuvintele de azi, care s-au nimerit toate foaaaarte amuzante (pentru mine, cel puțin, din varii motive). Deci:

 Cuvântul aleatoriu:

TIRIPLEAȘCĂ (Cf. Scriban) - Pl: ~ște / E: ns cf ucr трепачка] (Mol) Bătător (pentru covoare). MDA2 (2010).

Cuvântul lunii:

TELEȘCOÁLĂ s. f. Emisiune de televiziune pentru elevi prezentată sub forma unei lecții. – Tele- + școală. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Începe școala. Nu e încă sigur dacă în sălile de clasă sau online...

Cuvântul zilei:

ȚIITURĂ sf [At: CORESI, EV. 492 / P: ți-i~ / V: (îrg) ținăt~, (înv) ținet~, țiet~ / Pl: ~ri / E: ține + -itură] 1. (Înv) Domnie. 2. (Înv) Putere. 3. (Reg) Legătură afectivă Si: atașament. 4. (Înv; îf țietură) Menținere. 5. (Înv; ccr; îf ținetură) Loc în care se păstrează ceva Si: ladă, cămară. 6. (Reg) Întreținere. 7. (Reg) Hrană. 8. (Îvr) Trăinicie. 9. (Pop) Femeie de moravuri ușoare. 10. (Reg) Concubinaj. 11. (Reg) Loc unde pândesc vânătorii. 12. (Reg) Țiitoare. 13. (Reg) Durere ascuțită Si: junghi. 14. (Reg) Acompaniament din vioară sau din alt instrument muzical Si: hang (1), ison. 15. (Reg) Sunet prelung, continuu. 16. (Mai ales art) Dans popular nedefinit mai îndeaproape. 17. (Mai ales art) Melodie după care se execută țiitura. MDA-2010.


Apoi, citind altceva într-un ziar online, printre reclame, bârfe mondene, titluri tâmpite, certuri între partide și în interiorul partidelor, am dat de acest interviu despre un sondaj Gallup cu privire la scăderea popularității liderilor politici. Păi, nu m-au întrebat și pe mine cam cât îi „stimez”, pentru că altfel procentajul era și mai dramatic (s)căzut. În fine, citez un fragment:

Oamenii sunt tot mai nemulțumiți de principalii lideri politici, rezultă din sondajul efectuat de Gallup International Association. Lumea este tot mai instabilă, avertizează pentru DW președintele Gallup, Kancho Stoychev. Este surprinzător faptul că, pentru prima oară, observăm o scădere a popularității tuturor politicienilor majori ai lumii. Așa ceva nu s-a mai întâmplat. În mod normal, diverșii lideri politici când cresc, când scad. Acum însă, total fără precedent, toți liderii au înregistrat la unison cote de popularitate mai scăzute decât anul trecut și în anii precedenți. Se întâmplă ceva în lume. Nu este vorba doar de cunoscuta prăpastie dintre elite și mase, dintre liderii politici și alegători. Se pare că există motive mai profunde. Lumea în care trăim se află într-o fază de transformare. (Sociologul Kancho Stoychev este președinte al Gallup International Association, o asociație internațională, alcătuită din firme de cercetare a pieței și a opiniei publice, cu sediul la Zürich.) Sursa: dw.com/ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...