duminică, 20 septembrie 2020

Azi am gânduri de prinzașă

     Am avut astăzi de scris (adică, de tehnoredactat ceva așternut pe hârtie de către altcineva) niște pagini ce mi-au plăcut taaaare mult, așa că n-am considerat o muncă acest  scris, ci o deconectare de la rutina zilnică și o bucurie. Deci astăzi, și eu, și gândurile mele, am fost prinzașe. De ce? Păi, pentru că ăsta a fost cuvântul aleatoriu de azi și s-a potrivit: Prinzáș, -ă, adj. (înv.; despre oameni) Care lucrează cu plăcere. Sursa: DAR (2002). Cuvântul zilei a fost, în această duminică, TRANSFĂGĂRĂȘEÁN (s.n. Șosea de altitudine care traversează crestele munților Făgăraș în zona lacului Bâlea. – Trans- + făgărășean. Sursa: DEX 2009). Cheia alegerii: În anul 1974, era inaugurat Drumul Național 7C, supranumit și Transfăgărășeanul. El leagă Transilvania de Muntenia, străbătând Munții Făgăraș și atingând o altitudine maximă de 2.042 metri. (P. S. Wikipedia îi zice acestui drum TRANSFĂGĂRĂȘAN, dar nu mă bag în această „dispută”.) Până când se va lămuri chestiunea asta încâlcită cu „dacă școala se va face în clase sau, bine, dacă nu, nu, se va face online”, eu o să trec aici un alt cuvânt care-mi place mult: Hasmațuchi (despre care Wikipedia spune că „este o plantă erbacee, plăcut mirositoare, cu flori albe, uneori gălbui, dispuse în umbele mici. (Nota mea: umbelă, adică inflorescență). Este o plantă bianuală și face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu pătrunjelul și cu morcovul. Hasmațuchi are însușirea de a diminua viscozitatea sângelui”.

    M-am uitat apoi un pic prin ziarele online și am văzut acest titlu:

Apare o nouă țară în Europa. Au demarat deja procedura pentru independență 

(Autor: Dumitrache Diana 19:19, 19 sept. 2020)

   Încep eu să citesc și, în fine, dau de ceva lămuriri:

Apare o nouă ţară în Europa – Insulele Shetland

Aparţinând Scoţiei, insulele Shetland reprezintă un arhipelag format din aproape o sută de insule, dintre care doar cincisprezece sunt locuite. În total, acestea au puţin peste 23.000 de locuitori, iar autorităţile doresc obţinerea independenţei politice şi financiare. Se pare că totul are legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană de pe 31 decembrie.

 (Mai departe este cam multă lălăială, deci citiți domniile voastre pe playtech.ro, de unde e și știrea următoare:)

Care este cel mai nou stat din Europa

Pe 13 aprilie 2015, pe harta lumii apărea o nouă ţară: Republica Liberă Liberland. Cei 7 kilometri pătrați se găsesc între Croația și Serbia, iar limbile oficiale sunt ceha şi engleză. Ceea ce este de-a dreptul hilar este faptul că statul reprezintă, de fapt, o bucată de teren fără locuitori, de pe malul vestic al Dunării. Desigur, Liberland are şi un preşedinte, care s-a autoproclamat şeful Statului: un politician ceh în vârstă de 36 de ani, pe nume Vít Jedlička.

 

   Iată și bancul de astăzi: 


 Un marinar este întrebat de un reporter:
- Ați avut vreo situație în care să vă fie foarte frică?
- Da. Am avut. S-a întâmplat odată să transportăm 500.000 de păpuși. Tocmai se pornise o furtunăstrașnică, iar nava s-a înclinat la babord şi, în acel moment, toate cele 500.000 de păpuși au strigat în cor „Mama”. Și-atunci, scuzați, am făcut pe mine de frică...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...