vineri, 25 septembrie 2020

Gânduri ce-și pregătesc călțunii


Blogul cu poezele: Nehotărâre

MOTTO: „Cei destinați să se întâlnească, se vor întâlni absolut întâmplător, dar exact când trebuie.” (Ralph Waldo Emerson)


 

   Acest motto l-am ales ieri, când am început să scriu aceste rânduri. Ei bine, au intervenit tot felul de treburi grabnice și, mă rog, alte chestii, și n-am mai terminat postarea. Azi nu mai sunt în STAREA aceea specifică și potrivită pentru el, așa că am ales altul:
Antropologii au greşit atunci când ne-au denumit specia „Homo Sapiens" (omul înţelept). În orice caz, e o aroganță, înțelepciunea fiind cea mai puţin evidentă trăsătură a noastră. În realitate suntem Pan Narrans (cimpanzeii povestitori).” (Terry Pratchett)


Cuvântul aleatoriu găsit ieri în DEX a fost:

CĂLȚUNĂREÁSĂ, călțunărese, s.f. (Mold.) Femeie care duce darurile miresei. „Vornicesele, stolnicesele, călțunăresele strîng blidele.” SEVASTOS, N. 309. (În forma călțunureasă) „În ajunul nunții, cam după amiazi, porneau călțunuresele, tot cucoane alese dintre rudele cele mai frumoase ale ginerelui, în trăsuri înhămate cu armăsari de preț.” GHICA, S. 33. Sursa: DLRLC (1955-1957).

Ce legătură este între „călțunărese” și „călțun”? Mister. Dar eu am trecut mai jos și „călțun”, o dată pentru că îmi place cum sună, și a doua oară, pentru că în curând va veni vremea lor.


CĂLȚÚN, călțuni, s.m. 1. (Înv. și pop.) Încălțăminte de sărbătoare (ca o cizmă); ciorap de lână. 2.Compus: călțunul-doamnei = plantă erbacee din familia rozaceelor, înaltă de 10-15 cm, cu flori galbene cu vinișoare violete; cerențel (Geum urbanum). – Din ngr. kalstóni (după încălța). (DEX '09).


Cuvântul zilei de azi este IRASCIBILITATE. Nu-l mai trec, poate vă enervez și vă pierd ca cititori fideli ai blogului meu. Ieri, cuvântul a fost:


HAGIALẤC, hagialâcuri, s.n. Pelerinaj făcut de un creștin sau de un mahomedan într-unul din locurile sfinte ale bisericii respective. – Din tc. hacılık. Sursa: DEX '96. 


Azi, cuvântul aleatoriu e așa de haios că era cât pe ce să mă facă să schimb titlul. Pentru că trebuie să fiu sinceră cu domniile voastre și să vă spun că, uneori, am gânduri de...
Mohoándă, mohoánde, s.f. (reg.) femeie proastă. Sursa: DAR (2002).

Fără nicio legătură cu cele de mai sus, nu am mai avut răbdare să caut, pentru exemplificare, luările de cuvânt ale doamnei ministru de la Educație și Cercetare, acelea cu „dacă nu, nu” „declarație pe proprie răspundere” și alte „bla-bla”-uri, fapt este că cei de la dexonline.ro au avut dreptate când au ales cuvântul lunii septembrie și, mai ales, rămân la fel de simpatici în ceea ce privește motivația alegerii:


TELEȘCOÁLĂ s. f. Emisiune de televiziune pentru elevi prezentată sub forma unei lecții. – Tele- + școală. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Începe școala. Nu e încă sigur dacă în sălile de clasă sau online...


Bancurile zilei:


Într-un proces de divorț, judecătorul o întreabă pe reclamantă motivul despărțirii.

- Doamnă, sunteți sigură de ceea ce cereți? Doriți divorțul pentru compatibilitate de caractere? Nu ar putea fi contrariul?

- Nu, domnule judecător, răspunde femeia. Este pentru compatibilitate. Mie îmi plac filmele, soțului meu la fel! Îmi place să merg la plajă, și lui de asemenea! Îmi place să merg la teatru, el la fel! Mie îmi plac bărbații, și lui la fel...


###


Un țăran, într-o căruță plină ochi, la care era înhămat un singur măgar amărât, cu ochelari de cal și care nu se urnea deloc, striga frenetic: 

– Dii, Murgule! Dii, Surule! Dii, Florică!  

Un bărbat se uită la el şi îl întreabă:

- Ce, ai uitat cum îl cheamă pe măgarul dumitale? 

Țăranul spuse: 

– Ştiu cum îl cheamă, dar vreau să-i dau impresia că nu trage singur la căruță...


###


O fetiţă de cinci sau şase ani intră, împreună cu mama sa, într-un magazin. Se uită fix la o angajată care era mai mult dezbrăcată decât îmbrăcată şi, cu o nevinovăţie de copil, o întreabă:
-Tu mai ai şi acum haine de când erai mică?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...