duminică, 25 februarie 2024

Să tragem linie și să adunăm niște gânduri

În adâncul sufletului, știa cine este, iar acea persoană era deșteaptă, amabilă și adesea chiar amuzantă, dar cumva personalitatea ei se rătăcea mereu undeva între inimă și gură și se trezea spunând ceva greșit sau, mai adesea, nimic.” (Julia Quinn)


E o duminică noroasă, pare că ar vrea să vină Primăvara, dar e puțin probabil. Am pornit scrierea voind să urmez îndemnul din titlu, dar totalul gândurilor de astăzi nu încape aici, deci mă rezum la câteva. Mai întâi, gândul că ceea ce spune Julia Quinn mi se potrivește „ca marca pe scrisoare” (mai puțin chestia cu „deșteaptă”) și de aceea am și repetat citatul, căci da, l-am mai scris de vreo două-trei ori. Un termen întâlnit la un rebus m-a făcut să schimb direcția și să nu mai adun aici decât gândul că trec uneori pe lângă niște idei și nu le iau în seamă și, din nefericire, până când vreau să le scriu, le uit. Asta, dacă nu am inspirația să le notez undeva, așa, „în așteptare”. Deci brachez și redau mai jos cuvântul cu pricina și un text fabulos, găsit pe Facebook cam după ce a început războiul din Ucraina, scriere care, spre dezamăgirea mea, era anonimă. Îmi cer scuze dacă nu era anonimă, dar nu am știut eu să caut SURSA...

(A) BRACA vb. I. tranzitiv 1. A îndrepta un obiect, un lucru către un punct. 2. A orienta roțile directoare ale unui automobil pentru a vira. ◊ A înclina comenzile unui aparat de zbor. II. intranzitiv - A întoarce (un vehicul), a vira. (< fr. braquer). Sursa: MDN '00 (2000).

👍

„O distinsă doamnă psiholog, din lista mea de prieteni, a avut „îndrăzneala” să-l compare pe Zelenski cu Ștefan cel Mare. Atâta i-a trebuit, au sărit „patrioții”, jigniți nevoie mare de așa „blasfemie”. Chestia asta s-a întâmplat acum câteva zile, dar ideea în sine roade în mintea mea precum cariul în lemn. Nu din pricina comparației în sine, ci din cauza reacțiilor la comparație. Să ne imaginăm că ar fi existat un Facebook în Evul Mediu. Mai întâi, lucrurile s-au petrecut cam așa... La Ștefan cel Mare vin iscoadele și mesagerii occidentali care îl avertizează: „Măria Ta, avem informații certe și precise că vin turcii. În câteva zile, vor trece granița dintre Țara Românească în Moldova, țintă finală fiind Suceava”. Ștefan cel Mare sună mobilizarea generală și începe, mai important decât orice, să caute aliați în Occident. Întâi, trimite soli la regii Poloniei și Ungariei, deși cu cel din urmă era în relații foarte proaste. Dar pericolul era imens pentru Occident: pică Moldova, pică și Occidentul. Ștefan cel Mare îi scrie o scrisoare și Papei, căruia îi cere ajutorul, dar acesta a ignorat pericolul și nu i-a răspuns domnitorului. Cei care au percutat cât de cât au fost polonii, ungurii/secuii și lituanienii. Și turcii au intrat în Moldova, exact așa cum spuseseră iscoadele și mesagerii. Lupta s-a dat lângă Vaslui, unde Ștefan a administrat o înfrângere grea turcilor. Este considerată cea mai mare victorie impotriva turcilor, iar Ștefan cel Mare este numit erou al creștinătății. Buuun. Să ne imaginăm ce se petrecea în tot acest timp pe FB-ul din Evul Mediu: prin piețe, târguri, cârciumi, unde oamenii se întâlneau și discutau. Printre ei, erau infiltrați agenți ai otomanilor, care dirijau discuțiile într-o anumită direcție. (...) Înainte de bătălie: Măria Sa e un voivodaș care ne bagă în război. Nu este războiul nostru, n-are decât Occidentul să se descurce, n-o să murim noi pentru el. Mai bine să închine țara la turci, să cadă la o înțelegere, ca să nu mai moară oameni pentru ambițiile lui. Turcii nu-s așa de răi, dacă te înțelegi cu ei, se poate trăi în pace. Nu-i adevărat că ne jefuiesc, omoară, ne iau copiii și-i duc la Stambul, minciuni ale Occidentului. Ai fost vreodată la Stambul, ai văzut ce frumos e? Civilizație, se mănâncă numai icre negre cu linguri de aur, deci și nouă o să ne dea icre negre cu linguri de aur. Voivodașul ăsta e un clovn vândut Occidentului, păpușa papistașilor, noi suntem ortodocși. După bătălie: Da, a învins, pentru că e un criminal vândut Papei, au murit oameni nevinovați din cauza lui, că de-aia l-a numit Papa „atletul creștinătății”, s-a făcut papistaș, am auzit că e fiul nelegitim al Papei, pe numele lui adevărat Sorosus... QED”.

P. S. Și, pentru că, după ce am citit ce-am scris eu azi, mă simt cam „blondă”...

😊

În gară, o blondă merge la Biroul de Informații și întreabă:

- Nu vă supărați, pot să vă pun o întrebare?
- Desigur, doar de aia suntem Birou de Informații!
- Îmi stă bine blondă?

😊

Examenul pentru obținerea permisului de conducere. Blonda urcă în mașină.
- Mulțumesc, ați picat, spune examinatorul.
- Cum să pic, domnule, când nici nu am pornit?
- Păi, v-ați așezat pe bancheta din spate!

😊

Soțul unei blonde se întoarce acasă dintr-o călătorie de afaceri și intră în dormitor, unde găsește un bărbat gol întins în pat. Deschide dulapul și își găsește soția ascunsă acolo.

- De câte ori trebuie să-ți spun, draga mea? El trebuie să se ascundă, nu tu!                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...