vineri, 7 aprilie 2023

Multe gânduri făcute arșice

Aveam gânduri mari pentru scrierea de azi. Dar timpul de-afară (a încercat să ningă, dar apoi a „lapovițat” mărunțel) m-a cam necăjit, pentru că mi-a stricat toate planurile. Și da, chiar și cheful de scris mi-a dispărut. Așa că, la fel ca ieri, cuvintele din dexonline.ro și o glumă...

Cuvântul aleatoriu:

SÓLBĂ, solbe, s. f. (Pop.) Arșic de capră. – Lat. subalba.

ARȘÍC, arșice, s.n. 1. Os al articulației piciorului, deasupra copitelor, la vite; os al articulației genunchiului, la picioarele (de dinapoi ale) mieilor și caprelor, folosit la un joc de copii. 2. (La plural) Numele unui joc de copii la care se folosesc arșice (1). [Var.: arșícă s. f.] – Din tc. așık. (Sursa: DEX '09)

Iată expresia din titlu, folosită în alt context:
Simt că nu mai am răbdarea să dorlotez [A alinta, a răsfăța, a cocoloși (pe cineva)] un colos care cu o mână m-ar face arșice [A face arșice -  a face fărâme, țăndări; a distruge]. Îi trântesc rapid un clișeu din înțelepciunea populară pe care-l înghite cu ultimii stropi de bere fără să zică măcar mulțumesc.” (George Arion)

Cuvântul zilei:

REPENTÍR s. v. căință, mustrare, părere de rău, pocăință, regret, remușcare. Sursa: Sinonime (2002). Cheia alegerii: Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (ONU).

Gluma zilei:

Un tip este trimis de firmă să vândă frigidere în Alaska. Peste vreo săptămână mai cere 200 de frigidere, iar peste o lună mai cere încă 2.000 de frigidere. Atunci este sunat de la firmă și întrebat cum reușește să vândă atâtea frigidere în Alaska. El a răspuns:
– Ei, a fost mai greu la început, până i-am convins pe eschimoși că în frigider e mai cald decât afară...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...