sâmbătă, 22 aprilie 2023

Azi, toate gândurile și-au îmbrăcat cardiganul

 

Scriu în fugă, câteva vorbe. Am muncit pe-afară, prin grădină, până când ploaia mi-a zis: „Du-te-n casă, Lavinia, preiau eu de-aici!” M-am bucurat că m-a „expediat” de la treburi, căci eram taaaare obosită. Rapid, o să înșir cuvintele din dexonline.ro și un mic text despre Ziua Pământului, care este chiar azi.

Cuvântul aleatoriu: CARDIGÁN s.n. Jachetă de sport cu mâneci lungi, încheiată în mijlocul părții din față. [< fr., engl. cardigan]. Sursa: DN (1986).

Cuvântul zilei: VIVIPÁR, -Ă, vivipari, vivipare, adj. (Despre animale; adesea substantivat) Care dă naștere la pui vii (complet dezvoltați în organismul matern). ♦ (Despre plante) Care se înmulțește prin muguri desprinși de pe planta-mamă. Din fr. vivipare, lat. viviparus. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Ziua Planetei Pământ – Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

@  „Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. (...) După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de mare amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor, în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre, Terra. (...) În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot „adopta” părți ale planetei.”

BANC:

O studentă susține examenul la Economie. Subiectul: Teoria economică a lui A. Smith. Profesorul observă că studenta nu are idee despre teoria economică şi dorind totuși s-o promoveze, o întreabă:

− Care este prenumele lui Smith?

Fata se uită în sală poate vreun coleg îi va șopti, dar în zadar.

− Hai, amintește-ți, este atât de simplu! 

Fără rezultat. Profesorului i se face milă de studentă şi, părintește, o întreabă:

− Atunci, spune-mi: cum îl chema pe primul bărbat?

Tânăra, roșind şi evident rușinată, răspunde:

− Ionel...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...