marți, 18 aprilie 2023

Gândurile mele ar vrea să semneze un dirimant

 

   Habar n-am cum a fost vremea pe la domniile voastre în săptămâna ce a trecut, dar peste Domneștiul meu au trecut, și asta în decursul unei singure zile, rafale de vânt, raze de soare, ploi torențiale, tunete, ploi mărunte. Și văd că toate astea continuă. Deci, zile de stat în casă, zile de sărbătoare, prin urmare... citit, ascultat muzică, siestă, văzut muuulte episoade dintr-un serial, mâncat, făcut nani, repetat toate cele de mai sus. Deja încep să mă cam plictisesc. Nu pot să cred că am scris asta. Am găsit în poza de mai sus, reunite într-un mod fericit, STAREA ZILEI și CITATUL ZILEI, așa că trec la cuvintele de azi:

CUVÂNTUL ZILEI: Dirimant, ~ă a [At: PR. DREPT. 800 / Pl: ~nți, ~e / E: fr dirimant] (Jur) 1. Care anulează un act încheiat. 2. Care constituie o piedică în calea încheierii unui act. Sursa: MDA2. Cheia alegerii: Pe 15 aprilie 1947, în baza unor hotărâri ale Curții Supreme a SUA, Jackie Robinson a devenit primul jucător de culoare care a jucat în Liga Majoră de Baseball de când proprietarii de cluburi impuseseră o interdicție de șaizeci de ani pentru negri la acest nivel. A fost un apărător neobosit al egalității, a deschis calea pentru „Revoluția drepturilor civile”.

Nota mea: E, de fapt de zilele trecute, dar nu știam acest cuvânt. L-am pus în titlu pentru că se potrivea cu ce vor să facă, în acest moment, gândurile mele.

CUVÂNTUL ALEATORIU:
PUF, interj. Cuvânt care redă zgomotul produs de eliminarea bruscă și cu intermitențe a aerului (pe nări, pe gură), de lovirea în cădere a unui corp de o suprafață moale etc. – Onomatopee. Sursa: DEX '09 (2009).

PUF, pufuri, s.n. 1. (De obicei cu sens colectiv) Pene mici, moi și fine, care constituie primul penaj al puilor sau care acoperă corpul unor păsări pe burtă și sub aripi, servind pentru umplerea pernelor, a plăpumilor etc. ◊ Expr. A crește în puf - a crește în confort, neducând lipsă de nimic. 2. (Cu sens colectiv) Peri fini și moi care cresc pe obraz; început de barbă sau de mustață. 3. (Cu sens colectiv) Părul mărunt, moale și mătăsos din blana unor animale. 4. (Cu sens colectiv) Perii mici și fini ai unor fructe, semințe etc. 5. Obiect de toaletă care servește la pudrat, făcut din puf sau din alt material pufos. 6. (Adjectival, în compusul) Bumbac/puf - bumbac brut obținut la cules. 7. (Spec.) Minge de badminton. Din bg., sb. puh.

PUF, pufuri, s.n. Scaun scund, fără spătar, de formă cilindrică, capitonat sau făcut din material plastic umplut cu aer. – Din fr. pouf.

Gata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...