miercuri, 25 septembrie 2019

Cuvinte printre gânduri înnourate


    Imagini pentru cuvinte       

   Astăzi, ca și ieri, fiind destul de ocupată cu niște treburi gospodărești (destul de„terre-à-terre” dacă mă-ntrebați pe mine), nu prea am avut niciun chef să mă așez și să scriu ceva. Bine, nici azi n-am chef, căci e un timp tare mohorât (stă să plouă, dar nu se vede nici măcar o picătură) care-mi dă, la propriu și la figurat, dureri de cap. Dar am zis ca măcar să mă „ocup” de cuvintele de miercuri:

CUVÂNTUL ALEATORIU:
Molecău, ~caie smf, a [At: LB / V: ~licău / Pl: ~ăi, ~ăie / E: cf. moale1] 1-2. (Reg.) (Persoană) care se mișcă greoi, care lucrează încet și nespornic Vz. molâu. Sursa: MDA2 (2010).
CUVÂNTUL ZILEI:
SPAHÍU, spahii, s. m. Soldat dintr-un corp de cavalerie otomană recrutat din rândurile aristocrației militare. – Din tc. sipahi. Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: În 1396 a avut loc bătălia de la Nicopole, în care trupele otomane, conduse de sultanul Baiazid I, au înfrânt o alianță de cruciați.

CUVÂNTUL LUNII:
CARACÁL s. m. linx cu urechile negre, în Africa și în stepele din sud-vestul Asiei; râs de pustiu. (< fr., sp. caracal) . Sursa: MDN '00 (2000)
Cheia alegerii: Evenimentele din Caracal ar putea să schimbe fața României.

CUVÂNTUL MEU (glumesc, nu-i al meu, e găsit de mine într-un text și am vrut să mă lămuresc ce-i cu el, căci pentru mine avea - până acum - doar sensul de „distructiv” și văd că e mai mult decât atât):

DISRUPTIV, ~Ă a [At: CIȘMAN, FIZ. II, 327 / Pl: ~i, ~e / E: fr disruptif, it disruptivo] 1. (D. descărcări electrice) Care produce flăcări sau scântei. 2. (Îs) Tensiune ~ă Tensiune electrică la care se produce străpungerea unui dielectric. 3. Care este distructiv, exploziv. 4. (Îs) Forță ~ă Forța generată de obicei de o explozie sau de un cutremur, care tinde să disloce sau să fragmenteze rocile de zăcământ. 5. (Fig) Care strălucește.  Sursa: MDA2 (2010).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...