marți, 26 septembrie 2023

Niște gânduri „fugărite” de nedumeriri

       Vă spun sincer, domniile voastre, nu aveam de gând să scriu azi pe blog, dar în ultimele cinci zile am avut oarece nedumeriri (mai precis trei), „chestii” găsite pe Internet, în filme sau cărți. Am scris pluralul ultimelor, deși nu am citit mai multe cărți și nici nu am văzut mai multe filme (sau seriale) în aceste cinci zile, dar dacă foloseam singularul, urmarea logică ar fi fost să spun titlul cărții sau filmului și mărturisesc că nu le-am notat atunci când am dat de sus-numitele „nedumeriri”. Căci, desigur, am uitat! Să le luăm pe rând. Am văzut lemingi într-un desen animat foarte amuzant și erau tare drăgălași, jucăuși și puși pe farse, dar când am făcut „săpături” mi-am dat seama că seamănă mult prea mult cu șoriceii, pe care nu-i suport. Mai bine-mi vedeam de treabă. Apoi am citit ceva despre Potentilla indica și, evident, a trebuit să văd ce-i cu ea. În fine, m-am întâlnit cu termenul „gentrificare”, un englezism ce nu a pătruns până acum în dicționarele noastre, dar despre care mi-a spus câteva cuvinte „profesorul” Google.

Nedumerirea nr. 1 

Din punct de vedere vizual, dar și al comportamentului, lemingii se aseamănă cu hamsterii. Acest lucru se datorează faptului că ambii fac parte din familia rozătoarelor și din marea familie a șoarecilor.

Grup de lemingi, patru rozătoare privite de sus pe fundal alb

© chorchfoto / stock.adobe.com

Lemingii sunt mici, sociabili și din ce în ce mai populari ca animale de companie.”
Mai multe, aici:
https://www.zooplus.ro/ghid/animale-mici/rase-de-animale-mici/leming/
Nedumerirea nr. 2
(Tradus din engleză) Potentilla indica, cunoscută în mod obișnuit drept căpșună falsă sau căpșună indiană, adesea denumită căpșună de curte, în principal în America de Nord, este o plantă cu flori din familia Rosaceae. Are frunziș și un fruct accesoriu agregat similar cu cel al unei căpșuni adevărate.
Nota mea: însă nu e comestibilă. Cum nu prea e nici traducerea din Wikipedia...
 Jelitto Perennial Seed | DUCHESNEA indica Portion(s) 
Nedumerirea nr. 3

Gentrificarea este un proces de renovare și revigorare a cartierelor urbane mai vechi sau mai sărace, prin intermediul afluxului de rezidenți bogați, ceea ce duce la creșterea valorii proprietăților și la strămutarea familiilor cu venituri mici și a micilor întreprinderi. (Wikipedia)
Bancurile de azi:

- S-ar putea ca la noapte să fie furtună, zice soţul.
- Dacă vii devreme acasă, n-o să fie...
Mama îi citeşte fetiţei sale povestea Scufiţei Roşii. La sfârşit, trage învăţămintele:

- Vezi, draga mea, dacă nu eşti cuminte, ce păţeşti?

La care fetiţa:

- Las-o baltă, mami, ce texte poți să ai, doar a fost mâncată şi bunica, nu?!

  - Cât mă costă? îl întrebă Paganini pe vizitiul care-l dusese până la concertul din seara respectivă.

- Douăzeci de franci!

- Cum, s-au scumpit trăsurile?

- Nu, dar când dumneavoastră câştigaţi 4.000 de franci cântând numai pe o singură strună, puteţi plăti 20 de franci unui birjar bun.

- Uite ce-i! Ia deocamdată zece franci şi ceilalţi îi vei primi când vei reuşi să mă duci acasă pe o singură roată, îi replică celebrul violonist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...