duminică, 23 ianuarie 2022

Scrânciob pentru gânduri

MOTTO: „Dintre toate fiarele sălbatice, cea mai primejdioasă este bârfitorul, iar dintre cele domestice e lingușitorul.” (Diogene din Sinope)


    Fiind duminică, gândurile mele și-au găsit rapid motivul lenevelii ce le-a cuprins și mi-au zis, în cor: „Azi ne odihnim, să știi!”. În regulă, n-am nimic împotrivă, o să mă ocup doar de cuvintele din DEX.

Cuvântul aleatoriu: VUVUITOÁRE, vuvuitori, s. f. (Reg.) Dairea, tamburină. [Pr.: -vu-i-] – Vuvui + suf. -toare. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei: Liberticid, ~ă / Pl: ~izi, ~e / E: fr liberticide] 1. Care desființează libertatea. 2. Care suprimă drepturile civile. Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: În anul 1835, Alexis de Tocqueville publică „Despre democrație în America”, în care expune posibilele derive liberticide ale pasiunii pentru egalitatea între oameni.

P.S. Alexis Henri Charles de Clérel, viconte de Tocqueville, a fost un gânditor politic, istoric și scriitor francez. Raymond Aron a pus în evidență aportul său la dezvoltarea sociologiei. (Wikipedia)

Cuvântul meu preferat: GÂGÂLÍCE, gâgâlici, s. f. (Pop. și fam.) Obiect sau ființă de dimensiuni reduse. – Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

P.S. Ar mai fi și „țonțonel”/„țonțonică” dar DEX-ul nu le știe.
 😞

    Deci, gândurile mele se dau în SCRÂNCIÓB, ~[scrâncioburi, s.n. 1. Leagăn de lemn (sau construcție cu mai multe leagăne fixate pe același schelet) care se balansează sau se învârtește în cerc, servind ca mijloc de distracție; dulap. 2. Scândură sprijinită la mijloc pe un suport (gros), pe ale cărei capete se așază două persoane, pentru a se legăna]. De atât legănat, eu una sunt cam amețită, deci închei destul de abrupt cu o glumă (mai o mult fabulă, aș zice eu) despre cum merg treburile uneori:
👀
Morris îi spune fiului său:

– Uite ce e, vreau să te căsătorești cu o fată pe care o aleg eu.

Fiul răspunde:

– Tată, îmi pare rău, dar îmi voi alege singur mireasa.

– Bine, cum vrei, dar mă gândisem la fiica lui Bill Gates.

– Ok, atunci răspunsul meu este da.

Morris se duce apoi la Bill Gates și-i spune:

– Am găsit un soț pentru fiica ta.

Bill Gates:

– Fiica mea este prea tânără pentru a se căsători.

– Păcat. Tânărul este vicepreședinte la Banca Mondială.

– Ok, atunci răspunsul meu este da.

În final, Morris se duce la președintele Băncii Mondiale și-i spune:

– Cunosc un tânăr pe care-l recomand ca vicepreședinte al Băncii.

Președintele spune:

– Dar sunt deja mai mulți vicepreședinți decât este necesar.

– Da, dar acest tânăr este ginerele lui Bill Gates.

– Ok, atunci, răspunsul meu este da.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...