sâmbătă, 29 ianuarie 2022

Gânduri scrise pe homoc...

MOTTO: „Când aveam cinci ani, mama mi-a spus că fericirea este cheia vieții. Când am mers la la școală, mi s-a cerut să scriu ce vreau să fiu când voi crește mare. Am scris că vreau să fiu fericit. Ei mi-au spus că nu am înțeles tema, eu le-am spus că ei nu au înțeles viața.” (John Lennon)
 

Am ales azi să mă ocup tot de cuvintele din DEX.  Doar de ele și de ce-mi sugerează ele să fac în continuare. E mai ușor. Am eu și vreo două-trei alte idei despre care aș putea scrie, dar o să fac asta în zilele următoare. Deci, cuvântul aleatoriu a fost:

MONOMORFEMÁTIC, -Ă, monomorfematici, -ce, adj. (Lingv.) Format dintr-un singur morfem. – Mono- + morfem + suf. -atic. Sursa: DEX '09 (2009).

😣 NOTĂ:

Morfemul este unitatea minimală de expresie, segmentul constructiv al unui cuvânt, care are un sens lexical sau gramatical. Morfemul rezultă din analizarea unui cuvânt în elementele sale constitutive. A fost creat prin analogie cu termenul de fonem din fonetică și acesta din urmă fiind o unitate minimală abstractă care se realizează concret, prin diferite variante. Prin urmare, morfemul reprezintă o clasă de variante, care poate avea un sens lexical sau gramatical.Din perspectiva morfemului, un cuvânt înseamnă o îmbinare de cel puțin două morfeme, din care unul trebuie să exprime o noțiune.” Sursa:https://lexicologialimbiiromane.ro/

Cuvântul zilei: Homoc smi [At: ANON. CAR. / E: mg homok] (Nob) Nisip. Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: În 1857 s-a născut Andrew Clemens, artist american, creator de lucrări din nisip. Clemens forma imagini aranjând în sticle nisip de diverse culori. Cele mai complexe lucrări ale sale erau atât de migăloase încât necesitau și un an de muncă.

😉
Aș zice că e destul pentru azi. Deci, în afară de faptul că am mai scuturat un pic praful de pe niște „chestii” pe care le-am învățat cândva, foarte demult, am devenit curioasă și am căutat alte amănunte despre Andrew Clemens (1857-1894), un artist din Iowa, surdo-mut în urma unei encefalite avute în copilărie. Se pare că el este cel care a inventat această formă de artă, adică sticle umplute cu nisip de diverse culori, fără a folosi vreun adeziv. La început, aceste sticle se vindeau cu câțiva dolari, astăzi valorează sute de mii. La unele, a lucrat chiar un an. Interesant. Iată cum arată operele sale:

Arta din straturi de nisip a lui Andrew Clemens | Doza de bine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...