sâmbătă, 25 septembrie 2021

Gânduri întru neuitare

 Am pus titlul ăsta plin de speranță pentru ca să-mi fac singură curaj. Da, scriu pe blogul meu și pentru că-mi place, „exercițiul” ăsta îmi face bine la cuget și la suflet, dar și în scopul ca, mai târziu, să mă uit peste ce-am scris pentru a-mi combate, cât de cât, uituceala. În general, am timp pentru asemenea re-citiri în timpul iernii, dar zilele trecute am căutat o postare anume și, vrând-nevrând, am mai citit câteva. Ei bine, nu numai că am cam uitat ce-am scris acolo dar, la câteva dintre „scrieri”, am avut bizara senzație că nu le-am scris eu. În fine, nu vreau să mai aprofundez „senzația” asta, căci scriu în mare grabă, așteptând ca afară să fie puțin mai cald, pentru a putea ieși la niște „munci” prin curte și livadă. Înainte să o ușchesc (îmi place verbul ăsta, „a ușchi”, ce dacă e argotic, nu-mi pasă, și-mi place și substantivul „ușcheală”), o să scriu aici cuvintele găsite de mine azi în dexonline.ro, de care, îmi pare rău să (mi-)o mărturisesc, nu auzisem până acum. Dacă nu cumva le-am uitat...


Cuvântul aleatoriu:

AȘKENÁZI (< fr.) s. m. pl. Denumire a grupului de evrei stabiliți în evul mediu în țările germane, de unde mai tîrziu au migrat în V și E Europei. Obiceiurile și ritualurile lor (originare din Palestina) se deosebesc de cele ale sefarzilor. Sursa: DE (1993-2009).

Și:

SEFÁRD, -Ă, sefarzi, -de, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Evreu de rit spaniol care, expulzat din Spania, s-a refugiat în nordul Africii, în Orientul Apropiat și în unele țări europene. 2. Adj. Care aparține sefarzilor, de sefarzi; sefardit. – Din sp. sefardi. Sursa: DEX '09 (2009).


Cuvântul zilei:
PEÁJ s.n. (Liv.) Vamă la trecerea peste un pod, pe un drum de acces într-un oraș sau la acostarea unei nave la un chei. ♦ Dreptul de a folosi o cale ferată străină. [Pron. pe-aj. / < fr. péage]. Sursa: DN (1986). Cheia alegerii: În urmă cu 100 de ani, la Berlin, a fost dată în folosință AVUS, prima autostradă din lume. Numele reprezintă acronimul companiei germane care a realizat-o: Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...