duminică, 5 septembrie 2021

Gânduri care nu vor să facă deloc caragață

MOTTO: „Cel care zâmbește când lucrurile iau o întorsătură proastă s-a gândit deja pe cine să dea vina.” (Robert Bloch)


    Da, e foarte adevărat. Gândurile mele de duminică nu vor să facă deloc caragață. Dar nu sunt pesimiste, amărâte sau amorfe. Nici nu zâmbesc, nici nu dau vina pe nimeni. Nu pot caracteriza acum în cuvinte starea de azi a gândurilor mele, așa că renunț. Cuvântul folosit în titlu (la sfârșit) este cel aleatoriu, pe care mi l-a oferit dexonline.ro, adică CARAGÁȚĂ, caragațe, s. f. (Ornit.) Coțofană. ♦ Fig. (Fam.) Femeie vorbăreață. ♦ Expr. (Fam.) A face caragață = a face glume (pe socoteala cuiva); a umbla cu păcăleli. [Var.: garagáță s. f.] – Din ngr. karakáxa. Sursa: DEX '96 (1996). Cred că mi s-a potrivit cuvântul ăsta, pentru că da, trebuie să recunosc, sunt o femeie vorbăreață. Uneori, prea vorbăreață. Cel mai grav este că nu fac deloc eforturi spre a-mi limita limbarița (a se vedea LIMBÁRIȚĂ, limbarițe, s. f. 1. Plantă cu tulpina dreaptă, ramificată, cu flori mici, albe sau trandafirii, care crește prin locuri umede (Alisma plantago-aquatica). 2. Fig. (Fam.) Tendință, înclinație de a vorbi mult (și fără rost), de a flecări, de a trăncăni. – Limbă + suf. -ariță). Mda, asta e! Hai să îmi zic niște glume:


La o stână, ciobanii stau la masă, după ce au muls oile. Din cer, cu un zgomot infernal, aterizează o navă extraterestră. Din ea iese un tip straniu care se adresează ciobanilor:

– Eu sunt Venus!

Baciul mai mare zice:

– Ia toarnă-i, mă, un păhărel.

Bea extraterestrul și iar:

– Eu sunt Venus!

– Mai toarnă-i unu'!

Bea extraterestrul și vesel le zice:

– Vedeți, cum să vă spun, eu sunt de pe altă planetă!

– Nu-i mai turna, că s-a îmbătat deja, zice baciul.

$


Într-un vechi cimitir irlandez se găsesc cinci pietre de mormânt aproape identice, pe care sunt încrustate, succesiv, următoarele texte:

„Aici odihnește soția lui Henry Banks“,

„Aici odihnește cea de-a doua soție a lui Henry Banks“,

„Aici odihnește cea de-a treia soție a lui Henry Banks“,

„Aici odihnește a patra soție a lui Henry Banks“.

În fine, pe ce-a de-a cincea piatră, aflată mai la distanță, scrie:

„Aici odihnește, în sfârșit, Henry Banks!“

&

Discuție între soți:

- Iubi, mezinul nostru zice că umanitatea e un hău dezolant, o paranteză crudă între nimic și nimic, și că nu există consolare în lumea asta lipsită de sens...

- Stai să vezi când o să afle că avem conopidă la masă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...