marți, 15 noiembrie 2016

Gânduri despre Lună și luni

Imagini pentru luna plina   

     În noaptea de duminică spre luni, fiind senin, am putut vedea Luna. Da, era destul de mare. Dar n-am văzut eclipsa de Lună, căci binevoiam să dorm la ora aia. Noaptea trecută au fost nori (păi, se putea altfel?!), deci nu am putut vedea Super Luna, fenomen rar, se pare. M-am uitat acum pe Internet și nu prea m-am lămurit ce-i cu fenomenele astea, pentru că se vorbea mai mult despre ce influență au ele asupra scoarței Pământului și asupra zodiilor. Iată ce scria ieri Mediafax.ro:
   „Apariția simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs, în noaptea de duminică spre luni, la peste 30 de ani de la desfășurarea unui eveniment similar. Un eveniment astronomic asemănător s-a produs cel mai recent în 1982, iar următorul de același  fel va avea loc în anul 2033, potrivit huffingtonpost.com.
Eclipsa a început la ora 03:11, a avut maximul la ora 05:47 şi s-a terminat pentru români în jurul orei de 07:16. Luna a stat complet în umbra Pământului între 05:10 şi 06:23”
.

   Ei, mă rog, n-o să mai insist asupra acestui subiect, ci o să scriu, în continuare, despre lunile anului, mai precis despre denumirile lor populare. Am găsit ceva destul de interesant (scuze, dar n-am avut răbdarea necesară ca să pun diacritice), pe destepti.ro:  

„Ianuarie – Gerar/ Genarie/ GhenarieCalindariu  – cuvantul « ianuarie » (lat. ianua inseamna drum, cale, trecere) isi are originea in limba latina si deriva din numele zeului Ianus Bifrons (Ianus cel cu doua feţe), reprezentat, intotdeauna, cu cele doua fete lipite, privind in directii diferite, catre trecut si catre viitor, catre anul vechi si catre anul care incepe, insemnand totodata « Inceputul » si « Sfarsitul ». Denumirea populara – Gerar – face trimitere la temperaturile scazute ale iernii, dar si la faptul ca, in functie de acestea, oamenii « stiau » cum va fi primavara. Daca nu era ger in ianuarie, atunci se anunta sa fie in martie, aprilie, iar daca de Boboteaza « crapau pietrele » era foarte posibil sa ninga in februarie.                                  

Februarie ( din latinescul februarius– Făurar/ Luna lupilor – are legatura cu fierar (mester faurar al uneltelor agricole, pregatite in aceasta luna pentru lucrarile agricole din primavara).

Martie (din slavonescul martii, dar derivat si de la numele zeului roman al razboiului Mars) – Mărțișor/ Germănar (Incolţitorul) – denumirea populara face aluzie la nenumaratele legende ale Martei (prezente in toata Peninsula Balcanica), la noi numita frecvent Dochia (Baba Dochia – de unde si traditiile legate de zilele Babei), legende in care intamplarile redau confruntarea/ « razboiul » dintre iarna si primavara.
Aprilie (din slavonescul aprili) – Prier/ Traistă-n Băț – Prier trimite la luna prielnica, iar Traista-n bat este denumirea pentru imprejurarile in care luna aprilie se dovedea a fi capricioasa, friguroasa, secetoasa si cu vant.
Mai (lat. maius) – Florar/ Frunzar/ Pratar (din latinescul pralum – pajiste) reflecta timpul infloririi , al inverzirii, de aceea oamenii obisnuiau sa spuna ca este vremea in care « raiul coboara pe pamant ».
Iunie (din sl. Ijuni si de la numele zeitei Junona, patroana casatoriilor) – Cireșar/ Cireșel – vremea la care se coc ciresele.
Iulie (din sl. Ijuli) – Cuptor - si-a castigat aceasta denumire datorita temperaturilor ridicate, adesea caniculare.
August (din latinescul augustus) – Gustar/ Secerar – Gustar marcheaza primul “gustat” al strugurilor, Secerar trimitand la primul secerat si, in general, la inceputul recoltatului de cereale, fructe, legume.
Septembrie (din grecescul septemvrios) – Răpciune (lat. raptionem – seceris)/ Vinițel/ Viniceriu – este prima luna de toamna, cu vreme schimbatoare, dar si perioada in care se recolteaza strugurii si se prepara vinul.
Octombrie (sl. Oktovrii)– Brumărel – cad primele brume, iar daca ploua mult si marunt, aceasta luna poate anunta o iarna grea.
Noiembrie (sl. nojenbri) – Brumar – indica o vreme si mai rece decat in Brumărel.
Decembrie (lat. december) – Undrea/ Andrea/ Ningău  – Undrea face aluzie la “intepaturile” gerului, iar Andrea este o pronuntie populara referitoare la Sfântul Andrei, a carui zi se sarbatoreste la sfarsitul lui noiembrie, dupa care incepe ultima luna a anului. Daca va ninge in Undrea, vara urmatoare, luna iunie mai ales, va fi ploioasa”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...