sâmbătă, 17 iulie 2021

Niște puișori de gânduri

BANC. Cum și-au dat întâlnire un băiat și o fată pe Messenger folosind doar  emoticoane în discuțieMOTTO: „Ca întâmplarea cea mai banală să devină aventură, trebuie și e de ajuns doar să te apuci s-o povestești.” (Jean Paul Sartre)

 

Întâmplarea banală de azi este că am căutat niște cuvinte în DEX, am dat prima oară de cel aleatoriu („puișor”, puiuț”) și, de aici... Nu, de aici nu începe niciun fel de aventură (cum zice Sartre) pentru că acum nu am vreme să povestesc nimic. Deci, rămân doar cuvintele și câteva glume (care-mi sunt tare necesare...)

Cuvântul aleatoriu:

PUIȘÓR, (1) puișori, s.m., (2, 3) puișoare, s.n. 1. S.m. Diminutiv al lui „pui”; puiuleț, puiuț. 2. S. n. (Reg.) Doniță mică. 3. S. n. Pernă mică, care se așază sub cap (peste o pernă mare); puiuț. [Pr.: pu-i-] – Pui + suf. -ișor.
PUIȘÓR (2), puișori, s. m. (Reg.) Veche monedă austriacă de argint, care a circulat și în Țările Române; pui. [Pr.: pu-i-] – Pui2 + suf. -ișor. 

(Sursa: DEX '09)

PUI, (I) pui, s. m., interj. I. S. m. 1. (De obicei urmat de determinări care indică specia) Pasăre, de la ieșirea din ou până la maturitate. ◊ Expr. Pui de cuc = bastard. Pui de bogdaproste = a) pui de găină (de obicei mai mic și mai slab) care se dă de pomană la înmormântare; b) copil mic, prăpădit; copil al nimănui; bastard. 2. Spec. Pui (I 1) de găină; carnea gătită a acestei păsări. 3. P. gener. Orice animal de la naștere până la maturitate. ◊ Expr. Pui de viperă (sau de năpârcă) = om rău, viclean, primejdios. 4. Ou sau larvă de insectă. 5. Copil. ◊ Expr. Pui de lele = a) copil din flori, bastard; p. ext. derbedeu; b) bărbat afemeiat; c) femeie ușuratică, imorală. (Nici) pui de om = nici țipenie, nimeni. ♦ (Fam.; adesea la voc.) Termen de dezmierdare folosit când vorbești cu sau despre un copil ori cu sau despre bărbatul iubit. ♦ (Urmat de prep. „de”, care introduce un nume de obiect, dă acestuia valoare de diminutiv) Pui de mămăligă. Pui de pernă. ♦ (Urmat de prep. „de”, care introduce diverse nume, conferă acestora valoare de superlativ) Pui de somn. Pui de bătaie. 6. Plantă tânără, puiet; ramură tânără care crește din rădăcina sau tulpina unei plante; mlădiță, lăstar. ♦ Spec. Vlăstar care răsare pe lângă tulpina porumbului, copileț. 7. (Pop.; la pl.) Cusătură decorativă măruntă în formă de cruciulițe pe pieptul, pe poalele și pe mânecile cămășilor țărănești. ♦ (Reg.; la pl.) Puncte de altă culoare pe fondul unei țesături; picățele. 8. Ambarcațiune mică cu vâsle, folosită pentru anumite servicii la bordul vaselor mai mari. II. Interj. (De obicei repetat) Strigăt cu care se cheamă puii1 (I 2) sau alte păsări de curte. – Lat. *pulleus (= pullus).
Cuvântul lunii: (Tot) REZILIENȚĂ.
Cuvântul zilei:

INDIGÉST, -Ă, indigești, -ste, adj. Care nu poate fi (ușor) digerat, mistuit. ♦ Fig. (Despre scrieri) Greu de înțeles; confuz. – Din fr. indigeste, lat. indigestus. Cheia alegerii: În 1867, Karl Marx a publicat la Londra primul volum al operei sale fundamentale, Capitalul. Următoarele două volume au fost publicate de Engels după moartea autorului (14 martie 1883). Această lucrare voluminoasă și indigestă urma să devină timp de mai bine de un secol referința obligatorie pentru socialiștii și revoluționarii din întreaga lume.


*

Soțul și soția stau la plajă pe un cearșaf. Pe lângă ei trec două tinere foarte sexy.
- Să nu cumva să-ndrăzneşti să te zgâiești la ele! se răstește soția.
- Vai de mine, dragă, se poate?! Mi-a intrat soarele în ochi încă de când au apărut la capătul digului.


*


La școală, la ora de fizică, îi întreabă profesoara pe elevi de unde vine curentul. Toată lumea rămâne liniștită, numai Bulă era cu mâna pe sus. Profesoara îl întreabă:

– Spune, Bulă, chiar știi de unde vine curentul?

– Da, din cocină.

– Cum așa, Bulă, din cocină?

– Păi, de fiecare dată când ni se ia curentul, tata spune: „Iar ne-au oprit porcii ăia curentul!”


*


În timp ce examina o femeie, doctorul ii spune:

- Inima, plămânii, pulsul și presiunea arterială, sunt toate bune. Acum aș vrea să văd puțin partea care vă bagă pe dumneavoastră, femeile, în tot feluri de necazuri.

Femeia începe să se dezbrace, dar este întreruptă de doctor:

- Nu! Nu! Nu vă dezbrăcați... Doar scoateți limba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...