duminică, 26 martie 2017

Un alt decalog prin gândurile mele



Suferința consumă dar şi crește ființa noastră morală, pentru că prin arderea răului din noi ea ne purifică şi înalță.” (Ernest Bernea)

Astăzi, dis-de-dimineață, căutând cu totul altceva pe „câmpiile” nesfârșite ale Internetului, am dat de „decalogul lui Bernea”. Și iar am avut, domniile voastre, unul dintre momentele acelea când mi-am zis mie însămi: „Doamne, cât de mult am citit și cât de puține lucruri știu!” E drept că știam câte ceva despre Horia Bernea, pictor și creatorul Muzeului Țăranului, dar mai nimic despre tatăl său. Despre acesta din urmă, Wikipedia ne spune:
Ernest Bernea (n. 28 martie 1905, Focșani - d. 14 noiembrie 1990, București) a fost un sociolog, etnograf și filosof român, unul dintre intelectualii de marcă ai perioadei interbelice”. (Și, ceea ce urmează, vă rog să citiți singuri, dacă nu știați deja și dacă vă interesează).
Iată și decalogul de care făceam vorbire, plin de înțelepciune și bune învățături dar, ca să fiu sinceră, cred că în zilele noastre cei mai mulți dintre semeni au încălcat și cele zece porunci din Biblie, deci acestea ce urmează li se par tot așa de benefice ca o frecție la un picior de lemn. Dar eu mă încăpățânez și le scriu aici, în speranța că cineva le va aprecia și va încerca să le urmeze:
1. Iubiţi adevărul; nu puneţi în scenă ca ceva real un fapt, atunci când adevărul e altul; iubiţi adevărul că el e lumină şi frumuseţe, e Dumnezeu. 2. Greşeala să nu o acoperiţi, ci să o ispăşiţi; se ştie că mărturisită e jumătate iertată. 3. Fiţi buni cu oamenii, dar apropierea de ei să o faceţi cu înţelepciune; să nu faceţi ca ei decât atunci când aveţi încrederea că atât cugetul cât şi fapta lor sunt bune. 4. Să nu acordaţi intimitate oricui; nu o datoraţi integral decât celor ce vă sunt rudenii spirituale. Intimismul, fără discernământ, e mai mult decât o vulgaritate, e un păcat: te vinzi şi nu ştii cui. 5. În relaţiile cu oameni fiţi buni şi drepţi; orice acordaţi mai mult decât se cuvine poate cultiva înşelăciunea şi se plăteşte scump. 6. Evitaţi contactul apropiat cu oamenii lipsiţi de inteligenţă şi bunătate; fiţi pentru ei un model de înţelpciune şi virtute. 7. Fiţi statornici în hotărârile voastre; consecvenţa întăreşte personalitatea. 8. Când iubiţi pe cineva, dăruiţi-vă integral; o dragoste adevărată cere depăşire de sine, puritate şi putere de jertfă. Dragostea mare are un fior religios. 9. Să vă respectaţi cuvântul. Cuvântul nu este un instrument de inducere în eroare şi nici ceva cu care poţi răni sufletele oamenilor; cuvântul trebuie să aibă izvoarele cele mai pure, adică Divinitatea. 10. Fiţi sinceri şi curaţi în tot ce faceţi, ca şi când Dumnezeu ar fi de faţă. (http://reteaualiterara.ning.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...