miercuri, 17 mai 2023

Gânduri fără nicio noimă



Mda, nu am reușit încă să ies din cercul meu vicios. Deși am încercat. Ieri am grădinărit de zor, azi stau în casă pentru că plouă. Și ieri și azi am avut o mulțime de gânduri fără noimă. Și lucrul ăsta mi-a dat o „stare” despre care nu vreau să discut. Am tot întâlnit comentarii despre troli (și chiar am văzut postări ale trolilor), deci azi voi scrie despre ei. Adică voi „copy/paste” ceva ce am găsit într-un articol online. Cuvintele din dexonline.ro apărute în zilele trecute le-am uitat și nu am răbdare sau chef să le mai caut. Cuvântul lunii a rămas ADULTER, iar cuvântul aleatoriu este:
RECEPÁJ s.n. Operație de tăiere a tulpinii arborilor de la suprafața solului; recepare. [< fr. recepage]. Sursa: DN (1986).

Cuvântul zilei:

NONCONFORMÍSM s.n. Atitudine de respingere a tradițiilor, a modelelor de activitate și de gândire proprii unui grup social; neconformism. Din fr. non-conformisme. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1936, Dennis Hopper, actor și regizor de film american. A regizat și a jucat în „Singuraticii” (în engleză „Easy Rider”) (1969), câștigând un premiu la Festivalul de la Cannes. Filmul spune povestea a doi motocicliști care călătoresc în sudul și sud-vestul Americii, fiind o explorare a societății americane de la sfârșitul anilor '60 și tratând ascensiunea și decăderea mișcării hippie, precum și consumul de droguri.

(...) NÓIMĂ, noime, s.f. 1. Înțeles, sens, conținut (al unui cuvânt sau enunț); rost. ◊ Loc. adj. și adv. Cu noimă = logic, cu judecată; înțelept, cuminte. Fără (nicio) noimă = fără sens, fără judecată; prostesc, absurd. ◊ Expr. A nu avea (nicio) noimă = a fi fără sens, absurd. 2. (Pop.) Menire, țel, scop; motiv, cauză. 3. (Rar) Simbol, convenție. – Din ngr. nóima. Sursa: DEX '09 (2009).

(...) În mitologia nordică, trolul este o ființă gigantică, un uriaș, care vânează oameni, noaptea. Este descris și ca un gnom zburdalnic, care trăiește în munți sau în păduri, întruchipând forțele rele ale naturii. (Wikipedia)

(...) „În argoul internetului (internet slang), un trol (troll) este o persoană, de regulă voit anonimă, dar deseori ascunsă în spatele unor porecle (nickname), care își face un obicei pasional din a posta și comenta în spațiul virtual, activitate anume croită pentru a semăna discordie pe internet și pentru a stârni certuri sau iritare. Trolul postează atacuri gratuite la persoană, comentarii malițioase, inflamatoare, voit jignitoare, de regulă fără legătură cu subiectul, menite a distrage atenția sau a provoca cititorii la răspunsuri emoționale. Trolul petrece mult timp pe internet, făcând din trolling o obsesie, o refulare, dar și un set de scenarii mai mult sau mai puțin elaborate, compuse din farse, glume proaste și jigniri gratuite la adresa unor victime (de identitatea și sentimentele cărora se dezinteresează complet). Dar nu întotdeauna trolul este un farsor sau un amator de glume proaste. Capacitatea lui de a macula, de stârni confuzia și iritarea, răutatea sa gratuită, obsesia cu care investește timp și resurse în hărțuirea unor ținte alese aleatoriu, sunt aur curat pentru profesioniștii comunicării negative și ai dezinformării. Destul de mulți troli sunt folosiți profesional, contra unor sume de bani, pentru campanii negative de comunicare, pentru contracararea sau bagatelizarea unor opinii sau informații, pentru dezinformare ori pentru campaniile electorale negative, de tip destructiv. La fel cum hackerii pot fi utilizați, uneori, pentru a prinde sau contracara alți hackeri ori pentru a testa programe anti-virus, tot așa trolii sunt folosiți, destul de des, în mod profesional, pentru diverse scopuri, uneori malefice, ale celor care sunt dispuși să îi plătească pentru a fi troli. Asemenea comportamente și asemenea campanii „de imagine” se regăsesc, de regulă, pe newsgroup-uri, forumuri, chat-room–uri, bloguri, dar și pe pagini de socializare, care permit ascunderea identității „comentatorului”, precum și în secțiunile dedicate comentariilor cititorilor din ziarele electronice. Dex online definește astfel trolul: gnom (pitic) zburdalnic, care trăiește în munți sau în păduri, întruchipând forțele rele ale naturii. Definiția se potrivește destul de bine celei din slang-ul internetului, întrucât trolul este, de regulă, un suflet mic, ascuns, căruia îi place să joace farse răutăcioase, să facă glume proaste și să bântuie coșmarurile copiilor (victime inocente prin definiție). Trolul definit de Dex online este Petrică din povestea „Petrică și lupul,” cel care, după un număr indefinit de farse aplicate sătenilor, ajunge să nu mai fie luat în serios exact atunci când are nevoie reală de ajutor, sfârșind prin a fi mâncat de lupi.” (În „Troli, postaci și hateri. Și luni de fiere”, articol scris în 18 martie 2016 de Gheorghe Piperea)

(Sursa: https://www.juridice.ro/)

Bancul zilei:


Un preot, la sfârșitul slujbei de duminică, le spune enoriașilor:

- Duminica viitoare vă voi vorbi despre minciună. Pentru asta, vreau să vă rog până atunci să citiți capitolul 17 din Evanghelia după Marcu.
Duminica următoare, preotul zice:

- Așa cum v-am spus, astăzi vom vorbi despre minciună. Toți cei care ați citit, așa cum v-am rugat, capitolul 17 din Evanghelia după Marcu, ridicați mâna.

Toți enoriașii ridică mâna. Preotul zice:

- Exact despre asta voiam să vă vorbesc. Nu există capitolul 17 în  Evanghelia după Marcu…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...