joi, 4 iulie 2024

Gânduri de acum un deceniu


MOTTO: „Timpul este doar o iluzie produsă de succesiunea noastră de stări de conștiință.” (H. G. Wells)


Au trecut, de fapt vreo cincisprezece ani de când am purces a scrie pe acest blog, dar gândurile astea sunt de acum zece ani. M-am uitat azi la câteva din postările de început și iar am avut senzația că unele dintre ele nu-s scrise de mine. Mă rog, iată ce scriam în vara lui 2014, sub titlul „Gânduri despre strămoși”:

👇

Vă mărturisesc, domniile voastre, că nu prea m-a pasionat cunoașterea trecutului îndepărtat al familiei mele. Mă opream mereu undeva, pe la bunici. Dar am descoperit, de curând, că genealogia e un teren fascinant. Pe linie paternă, rădăcinile neamului meu sunt din Ardeal, de unde un strămoș, preotul Zaheu (sin Bucur), a venit în Domnești, împreună cu mulţi enoriaşi ai săi, refugiați din calea samavolniciilor Imperiului Austro-Ungar și a slujit la biserica veche din sat. Preotul Pavel, sin (adică fiul lui) Zaheu i-a urmat, iar feciorul acestuia, preotul Ion (Duhovnicul sau Popa Niţă), a fost o figură pregnantă şi emblematică a Domneştiului de Muscel de pe la o mie opt sute şi ceva. Iată un text, de o frumuseţe aparte, prin care enoriașii domneşteni îl cereau ca duhovnic pe străbunicul meu:
(...) avem lipsă de duhovnic, din care cauză, până să alergăm la alte sate după duhovnic, am rămas nespovediţi de la Posturile Mari, precum cere buna cuviinţă şi, ca să nu mai fim şi de acum înainte sub această sarcină, cu dare de seamă înaintea Atotputernicului Dumnezeu, vă rugăm plecaţi să binevoiţi a raporta Sfintei Mitropolii păsul despre care am vorbit mai sus. Şi să binevoiască a ne hirotoni duhovnic pe sfinţia sa, părintele nostru Ion, sin preot Pavel, care îşi are vârsta şi calităţile cerute de a ocupa acest post şi, de se va putea, cât mai neîntârziat, căci se apropie Sfânta Înviere şi am vrea să ne dăm la sfinţia sa tot talantul şi a ne împărtăşi de cele sfinte, spre a nu rămâne ca dobitoacele”.

👇

P. S. N-ar trebui acum să scriu glume, dar nu mă pot abține...

👇

O femeie vrea să divorțeze de soţul ei. La tribunal, judecătorul o întreabă:
– Care este motivul divorţului?
– Acum ceva timp i-am făcut soţului meu cadou o brăţară şi ieri am văzut-o la mâna lui dreaptă.
Judecătorul zâmbeşte şi spune:
– Dragă doamnă, acesta nu este un motiv de divorț.
Femeia, supărată, îi replică:
– Serios?! Mâna lui dreaptă este secretara de la birou!

👇

La final, o veste bună pentru noi, românii („pensionari”, aș adăuga eu, pentru mărirea efectului comic): De la 15 septembrie se ieftinesc yachturile!

👇

Un tip intră într-un magazin de lenjerie intimă și-i spune vânzătoarei:
- Fiți amabilă, aș vrea să-i fac iubitei mele cadou o pereche de chiloți sexi.
- Sigur. Ce vârstă are, ca să vedem ce model și mărime i s-ar potrivi...
- Este în clasa a XII-a.
- Mai exact?
- A XII-a D.

marți, 2 iulie 2024

Doar azi, câteva OZN-uri printre gândurile mele

Dacă extratereştrii ne vor vizita vreodată, cred că rezultatul va fi la fel ca şi atunci când a debarcat Cristofor Columb pentru prima dată în America, vizită care nu s-a dovedit foarte benefică pentru băştinaşi.” (Stephen Hawking)

👇

Azi este ziua mondială a OZN-urilor! Ufologii sărbătoresc deja de mai bine de 75 de ani aniversarea evenimentelor care s-au petrecut la Roswell în noaptea dintre 2 și 3 iulie în 1947, când un obiect zburător neidentificat s-ar fi prăbușit în apropierea localității Roswell, New Mexico.
Teoriile conspiraționiste susțin că organizațiile guvernamentale americane au mușamalizat evenimentul și au ascuns toate dovezile. Incidentul Roswell rămâne unul dintre cele mai misterioase și mai controversate fenomene de pe planetă.
Pregătiți-vă pentru o vară din altă lume cu seria de programe „Sezonul Extratereștrilor”, miercurea și joia, de la ora 21:00, la HISTORY Channel.”
(„History” este un canal TV internațional prin satelit și cablu, deținut de A&E Networks, care transmite programe istorice fictive și documentare istorice. Sursa: Wikipedia).

👇

Expresia zilei și poza aferentă (aparținând Anei-Maria Gălețeanu), din dexonline: „Să se audă musca!”

👇

MUSCĂ, muște, s.f. I. 1. Denumire dată mai multor genuri de insecte cu aparatul bucal adaptat pentru supt și înțepat, dintre care cea mai cunoscută (Musca domestica) trăiește pe lângă casa omului; p. gener. (pop.) nume dat oricărei insecte mici, zburătoare, căreia nu i se cunoaște numele. ◊ Expr. Să se audă musca! = să fie tăcere deplină, să fie liniște perfectă. Rău de muscă = a) (despre cai) nărăvaș; b) (despre oameni) care nu-și poate înfrâna simțurile; senzual. A cădea (sau a se băga) ca musca-n lapte = a sosi undeva într-un moment rău ales sau a interveni într-o discuție în mod nepotrivit. A fi (sau a se ști, a se simți) cu musca pe căciulă = a fi (sau a se ști, a se simți) vinovat. A se aduna (sau a se strânge, a veni) ca muștele (la miere) = a se aduna undeva în număr mare. A muri ca muștele = a muri în număr foarte mare. A se speria de toate muștele = a se speria de orice fleac, de toate nimicurile. ◊ Compuse: musca-țețe = insectă din Africa Ecuatorială, care transmite boala somnului (Glossina palpalis); muscă-columbacă = insectă de circa 5 mm lungime, care inoculează la vite și la oameni o substanță foarte toxică (Simulium columbaczensis); muscă-verde = insectă de culoare verde, cu reflexe metalice, care depune ouăle pe cadavre, pe alimente (mai ales pe carne) etc. (Lucilia caesar); muscă-cenușie-de-carne = insectă de culoare cenușie, care depune larvele pe alimente, pe carne etc. (Sarcophaga carnaria); muscă-de-cal = insectă de culoare brună-roșcată, parazită pe suprafața corpului unor animale (Hippobosca equina); musca-cireșelor = insectă de culoare neagră care depune ouă în cireșe în perioada coacerii (Rhagoletis cerasi); muscă-de-varză = insectă ale cărei larve atacă varza și alte plante din familia cruciferelor (Chortophila brassicae); muscă-mare (sau -albastră, -de-carne) sau musca-hoiturilor = specie de muscă mare, cu abdomenul albastru lucios, care își depune ouăle pe cadavre, pe alimente etc. (Calliphora vomitoria); muscă-bețivă = insectă foarte mică, care trăiește în roiuri și își depune ouăle în must (Drosophila funebris sau fenestrarum). ♦ Muscă artificială = imitație de insecte sau de larve, montată pe cârligul de pescuit și folosită ca momeală pentru pești. 2. (Înv. și pop.) Albină. II. P. anal. 1. (La oameni) Smoc de păr lăsat să crească sub buza inferioară. ♦ Mustață foarte mică. 2. (Reg.) Cavitate înnegrită pe care o prezintă dinții calului, după care i se poate aprecia vârsta. 3. (Pop.) Vână neagră la rădăcina nasului (evidentă la unele persoane). 4. (La tir) Punct negru situat în mijlocul panoului de tragere; (la pl.) lovituri în centrul țintei. 5. (Reg.) Punct de broderie la cusăturile cu motive naționale. 6. (Sport) Categorie de greutate în care sunt încadrați sportivii între 49 și 51 kg la box, iar la lupte juniorii până la 48 kg și seniorii până la 52 kg. – Lat. musca.
P. S. M-am plictisit îngrozitor, așa că las pe altădată „discuția” despre o altă expresie, și anume „Ca musca la arat”...






Gânduri de acum un deceniu

MOTTO: „ Timpul este doar o iluzie produsă de succesiunea noastră de stări de conștiință .” (H. G. Wells) Au trecut, de fapt vreo cincisprez...