duminică, 23 iunie 2019

Gânduri despre piariști

Mai zilele trecute, văd cu uluire (exagerez și eu, luați-o ca pe-o „licență poetică”, nu văd asta pentru prima oară și, de o vreme, nu mă mai uluiește nimic) într-unul dintre ziarele online (nu mai știu care) cum că o anumită duduie era „piaristă”. Mi-am dat seama că acest barbarism vine de la „Piar” (adică englezescul PR, public relations). La noi se zice Relații Publice (atenție, nu mult blamatele Relații cu publicul), deci puteam foarte bine să-i zicem duduii ăleia Consultant de Relații Publice. CRP! Am găsit și ce fac, cu ce se ocupă acești consultanți: 

Relații cu media

Marketing (pentru produse, servicii sau concepte)

Copy - writing

Birou de presă

PR online

Training pentru media/prezentări

Strângere de fonduri

Managementul evenimentelor și al conferințelor

Cercetare

Evaluare

Identitate corporatistă

Planificare strategică et caetera.

Cea mai cunoscută și mai acceptată definiție a Relațiilor Publice este cea a lui Rex Harlow: 

Relațiile publice reprezintă funcția managerială distinctă care ajută la stabilirea și menținerea unor limite reciproce de comunicare, la acceptarea reciprocă și la cooperarea dintre o organizație și publicul ei; ele implică managementul problemelor, ajutându-i pe manageri să fie informați asupra opiniei publice și să răspundă cererilor opiniei publice; ele definesc și accentuează obligațiile managerilor de a anticipa tendințele mediului; ele folosesc ca principale instrumente de lucru cercetarea și comunicarea bazată pe principii etice.

Multe fac și cu multe se ocupă acești CRP. Parcă prea multe. Și prea cu denumiri pompoase și englezite. Dar asta e, trăim în România și trebuie să ne înarmăm cu muuultă răbdare. De fapt, iată adevărata semnificație a cuvântului. M-am dus la Domnul DEX și la Doamna Wikipedia și mi-au spus următoarele:

PIARÍST, piariști, s. m. Membru al unei congregații clericale catolice care se dedica învățământului gratuit. [Pr.: pi-a-] – Din germ. Piarist, fr. piariste.

Ordinul Piarist (în latină Ordo Clericorum Regularium Pauperum Matris Dei Scholarum Piarum) este un ordin călugăresc romano-catolic a cărui misiune este educarea tineretului. A fost fondat în anul 1597 de Iosif (José) de Calasanz la Roma, de unde s-a extins în toată Europa. Părintele Ordinului Piarist urmărea un scop educativ universalist, nediferențiat și strict religios”.

P.S. La noi, sunt Biserici piariste la Timișoara, Cluj și Carei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...