joi, 4 aprilie 2019

Silepse peste gânduri...

Imagini pentru emoticoane mirare

   Am renunțat să mai scotocesc prin  sertarul cu gânduri, căci m-am cam plictisit (așa fac mereu, am constanța în a fi atentă și a aprofunda ceva cam ca a unui copil de cinci ani). Nu prea am vreme să scriu, am început cu „muncile” prin grădină, dar azi, odihnindu-mi oasele, am făcut un rebus care se numea SILEPSE. Mi-a fost rușine trei secunde că am făcut Filologia, apoi am pornit să caut ce-i cu ea, cu „silepsa”. Deci:

  SILÉPSĂ, silepse, s. f. Construcție sintactică în care cuvintele se acordă după asociații logice și nu după regulile gramaticale obișnuite; p. ext. figură de stil în care se folosește o astfel de construcție sintactică și în care un cuvânt este luat atât în sensul propriu, cât și în cel figurat. – Din fr. syllepse, lat., ngr. syllepsis.

  Aha, mi-am amintit, destul de vag, un exemplu: O mulțime de tineri au venit la acel simpozion. Puteam să mă opresc aici, dar nu, am continuat să-mi pun sare pe rană. Iată ce-am mai găsit: „Uneori silepsa este produsul unei rupturi în construcție - anacolutul: Suntem sănătoși, dar avem destule pe cap, ceea ce vă dorim și vouă (construcție netolerabilă în limba literară). Chiasmul este repetarea a doi termeni dintr-o frază, în ordine răsturnată, ceea ce produce „încrucișarea” lor: Femeie între stele și stea între femei (Eminescu)” Mai departe am întâlnit termeni ca metaplasmă, metataxă, antonomază, zeugmă etc. Mi-a venit să plâng, vă rog să mă credeți. Și, fatalmente, primul gând al meu a fost să mă las păgubașă, să mă gândesc la ceva vesel și să iau o pauză (sabatică). Deci:

  SABÁT, sabaturi, s. n. 1. (La iudei și la unii creștini) Ziua de odihnă sau ziua a șaptea a săptămânii. 2. Adunare de vrăjitoare care, potrivit unor legende medievale, avea loc sâmbăta, la miezul nopții, într-un loc singuratic. ♦ Fig. Gălăgie mare produsă de o mulțime zgomotoasă. – Din fr. sabbat, lat. sabbatum.

SABÁTIC, -Ă, sabatici, -ce, adj. Referitor la sabat. ◊ An sabatic = an de studiu acordat periodic universitarilor din anumite state, în care aceștia sunt scutiți de obligațiile didactice. – Din fr. sabbatique, engl. sabbatical.

  Buuuuun, mi-am spus singură câteva glume, dar nu mă simt încă bine-bine. Din fericire, după ce m-am mustrat și apoi am făcut haz de necaz, aș zice că pot să mă duc la nani liniștită. Gata pe azi. A, scuze, glumele:

 

-  Alo?
-  Da!
- Bună ziua, doamnă! Institutul Internațional de Astrofizică, Spectroscopie Nucleară, Prospecțiuni Intergalactice, Studiul Quasarilor şi Determinarea Universurilor Ciclice cu Structură Stratosferică Diferențial Aplicată?
- Da, stimate domn, noi suntem!
- Cu Gogu de la poartă, vă rog!

###


După câţiva ani de căsnicie, săturându-se să se tot certe, un cuplu se hotărăşte să apeleze la un consilier. Când ajung la cabinetul consilierului, acesta îi întreabă direct:

- Care este problema?

Imediat, soţul face o faţă lungă şi se aşază pe scaun fără a spune nimic. Soţia începe să vorbească non-stop, descriind problemele căsătoriei. După ce o ascultă 5, 10, 15 minute, consilierul se apleacă peste ea, o ia de umeri, o sărută pasional şi o lasă înapoi pe scaun. După aceasta, soţia rămâne într-un colţ, mută de plăcere. Consilierul se uită la soţ, care se uită şi el la ei, fără să-i vină a crede. Consilierul îi spune:

- Vedeți, domnule, soția dumneavoastră are nevoie de asta de cel puțin două ori pe săptămână!

Soţul se scarpină în cap şi răspunde:

- Păi, aş putea să o aduc aici în fiecare marți şi joi!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...